Justitieminister Morgan Johansson
Justitieminister Morgan Johansson Foto: Stina Stjernkvist/Jessica Gow/TT

Regeringen vill ha strängare straff för mord

"Vi ska gå fram med en lagstiftning som säkerställer det"
1:02 min

Regeringen har i dag beslutat att återigen utreda strafflängden för mord.
I juli 2014 infördes en lagändring som syftade till att fler skulle kunna dömas till livstid. Men sedan en dom i Högsta Domstolen slagit fast att dessa lagändringar inte innebar någon större förändring av rättsläget kommer frågan att utredas igen, enligt justitieminister Morgan Johansson.

– Högsta domstolen menar i två utslag nu, dels i februari i år och dels i juni, att lagtexten, inte fullt ut är i överensstämmelse med förarbetena. Och då dömer de efter lagen och enligt deras tolkning föranleder lagen i sig ingen strängare syn på mord än vad dom tidigare dömt efter.

Kan man vara säker på att den nya lagen kommer att ge en strängare bedömning av mord?

– Ja det är ju vår ambition, så att det är ju därför vi tar det här initiativet. Riksdagens uppfattning är ju tydlig här. Riksdagen vill se en strängare syn på mord än vad som hittills har varit fallet, eller vad praxis är, och då ska vi gå fram med en lagstiftning som säkerställer det.

Justitieminister Morgan Johansson räknar med att en ändring av lagen kan komma att införas om cirka två år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".