Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen bromsar mobilt bredband

Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 21.25
"Samhällsintressena måste gå över de kommersiella"
1:37 min
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Jessica Gow/TT.

Regeringen fattade idag beslut om att skjuta upp utbyggnaden av mobilt bredband i 700 Megahertzbandet i två år. En auktion om frekvensutrymmet skulle ha hållits den första december med mobiloperatörer men ställs nu in.

Försvaret och blåljusmyndigheterna kräver ett eget samhällsstyrt mobilnät i en attraktiv del av 700-Megahertzbandet, medan mobiloperatörerna med Telia i spetsen snabbt vill bygga ut mobilt bredband i hela landet.

– Vi måste få en lösning på kommunikationsmöjligheterna för dom aktörer som står för samhällsintresset när det gäller allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Det är alltså oerhört väsentligt och det är därför vi har tagit det här beslutet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvaret, MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap liksom blåljusmyndigheterna kräver ett eget utrymme i en attraktiv del av 700-megahertzbandet. Ett samhällsstyrt mobilt bredband där uppgifterna kan skyddas och säkras mot intrång.

I dag finns enbart Rakel, som är ett kommunikationssystem för tal. Ett eget mobilt bredband krävs också på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget säger, försvarsminister Peter Hultqvist.

– Här är det så att samhällsintressena måste gå över de kommersiella intressena.

Mobiloperatörer som till exempel Telia vill att samhällstjänster ska hyras i det vanliga nätet. Och att det är viktigt för Sverige att ligga långt fram i utvecklingen av mobilt bredband. Just nu frigörs 700-megahertzbandet från tv-sändningar, för att utrymmet ska kunna användas av mobilt bredband. Hela landet ska få utbyggd och bättre täckning enligt PTS planering.

Men nu försenas det med omkring två år. Post- och Telestyrelsen skulle ha sålt utrymme på en auktion den första december. Men den ställs in och två utredningar ska göras färdigt först. Dels om militärens behov av ett eget mobilnät att användas i krig. Dels om blåljusmyndigheternas behov som görs av landshövdingen i Västernorrland Gunnar Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".