Ebola-överlevare radar upp sig för gruppfoto utanför stadshuset i Monrovia. Foto: Richard Myrenberg/SR
Ebola-överlevare radar upp sig för gruppfoto utanför stadshuset i Monrovia. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

Fortsatt svår tillvaro för ebola-överlevare

Läkare: Mödradödligheten är fortsatt mycket hög
1:21 min

Tusentals dog av viruset i Liberia och många av de som överlevde förlorade familj och vänner till ebola eller lever under mycket fattiga förhållanden.

Ami Soua insjuknande i ebola efter att hon som barnmorska förlöst en smittad kvinna. Hon överlevde, men hennes syster och bror dog av viruset. Hennes man övergav henne när hon blev sjuk. Nu står hon med systerns tre barn och broderns två barn, utöver de fem som är hennes egna.

– Jag har inga pengar. Jag har inte råd att skicka alla barnen till skolan. Men jag ber och hoppas att jag kan få hjälp, säger hon.

I hela landet finns det uppåt 5 000 barn som förlorat en eller bägge färäldrar i ebola. Liberia var fattigt redan innan viruset slog till och många lever under svåra förhållanden.

Infektionsläkaren Masoka Fallah är en av hjältarna i ebola-dramat. Han har varit med från början till slut. Han säger att landet nu har en bra organisation för prevention och kontroll av virussjukdomar.

Problemet nu är att andra vårdsektorer blivit lidande. Mödradödligheten är till exempel fortsatt mycket hög, säger Masoka Fallah.

– Vi har blivitbra på akutsjukvård och epidemihantering som en konsekvens av ebola. Nu har vi istället människor som dör av relativt enkla åkommor som högt blodtryck och diabetes. Eftersom vi inte har råd med en heltäckande sjukvård så ser vi konsekvenserna av det nu, säger Masoka Fallah.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".