Påve Franciskus inleder den katolska mässan ska hållas under förmiddagen på Swedbank arena i Malmö.
1 av 3
Påve Franciskus inleder den katolska mässan ska hållas under förmiddagen på Swedbank arena i Malmö. Foto: TT
Påve Franciskus anländer till Swedbank arena inför den katolska mässan ska hållas under förmiddagen.
2 av 3
Påve Franciskus anländer till Swedbank arena inför den katolska mässan ska hållas under förmiddagen. Foto: TT
Åskådare på Swedbank arena inför den katolska mässan som påve Franciskus ska hålla under förmiddagen.
3 av 3
Åskådare på Swedbank arena inför den katolska mässan som påve Franciskus ska hålla under förmiddagen. Foto: TT

Mässa avslutade påvens Sverigebesök

Publiken jublade och applåderade när påven rullade in på sin bil på stadion i Malmö för den mässa som avslutar hans besök i Sverige.

Besökare jublade, viftade med flaggor, klappade händer och höll upp sina telefoner när påve Franciskus vid 9.30 rullade in i sin bil på Swedbank stadion. Där tog påven och hans följe flera varv runt och barn lyftes ner från publikhavet för att få en välsigne av den katolska kyrkans högste ledare.

– Jag har drömt om det hela mitt liv och nu är dagen kommen, säger Norrköpingsbon Negas Chafai, en av besökarna på plats.

Malmöborna Bushra och Ashuak stod på raden absolut närmast planen när påve Franciskus kom in med sin bil och var exalterade över att komma så nära honom.

– Vi är katoliker från Irak och det här är fantastiskt stort för oss, säger Bushra.

Vid Malmö-klackens ståplatsläktare på den norra delen av stadion har en scen byggts upp, och mässan inleddes med en procession på den, till psalmsång. Påvens predikan kretsade kring helgon, så här på Allhelgonadagen, och han lyfte fram dem som varje dag troget uppfyller dopets krav.

– Vi minns inte bara dem som har blivit helgonförklarade under historiens lopp, utan också så många bröder och systrar till oss som har levt sina kristna liv i fullkomlig tro och kärlek, i ett enkelt och undanskymt liv. Många av våra släktingar, vänner och bekanta finns säkert bland dem, sa påve Franciskus.

Han nämnde också de två svenska helgonen, heliga Birgitta och Maria Elisabeth Hesselblad.

– De bad och arbetade för att förstärka enhetens och gemenskapens band mellan kristna. Ett mycket tydligt tecken är att det är här, i deras land, som kännetecknas av samlevnad mellan olika folkslag, där vi tillsammans minns reformationen för femhundra år sedan, sa han i predikan.

Under slutet av mässan gick präster ut i publikhavet för att ge nattvarden. Tidigare har det talats om att cirka 19 000 besökare skulle följa mässan på plats på stadion. Många platser gapade dock tomma och uppgifterna om hur många som verkligen var där skiljer sig åt något. Enligt Kristina Hellner, kommunikationsansvarig för Katolska kyrkan är dock cirka 18 000 biljetter är distribuerade.

Redan tidigt i morse ringlade sig köerna långa. Säkerheten kring arrangemanget har varit omfattande — alla besökare var tvungna att gå igenom en sorts "flygplatskontroll" och få sina väskor genomsökta.

När påve Franciskus i går landade på svensk mark var det första gången på 27 år som en påve besöker Sverige. Besöket hålls för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen – avknoppningen från den romersk-katolska kyrkan – och bland annat hölls en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan I Lund. Syftet var bland annat att erkänna den skada som katoliker och protestanter åsamkat varandra. I nästan 200 år torterade och dödade européerna varandra i religionens namn.

– Nu har vi möjlighet att reparera en avgörande etapp av vår historia, sade påve Franciskus om splittringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".