Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu lämnar påven Sverige

Publicerat tisdag 1 november 2016 kl 11.10
Intryck från mässan med Påven
(1:58 min)
Påve Franciskus anländer till Swedbank arena inför den katolska mässan ska hållas under förmiddagen.
1 av 4
Påve Franciskus anländer till Swedbank arena inför den katolska mässan ska hållas under förmiddagen. Foto: TT
Malmö Airport
2 av 4
Medieuppbådet samlat och redo, långt innan påven anlände till Malmö airport för sin hemresa. Foto: Odd Clausen/Sveriges radio
Påve Franciskus inleder den katolska mässan ska hållas under förmiddagen på Swedbank arena i Malmö.
3 av 4
Påve Franciskus inleder den katolska mässan ska hållas under förmiddagen på Swedbank arena i Malmö. Foto: TT
Påve Franciskus anländer till Swedbank arena inför den katolska mässan ska hållas under förmiddagen.
4 av 4
Påve Franciskus anländer till Swedbank arena inför den katolska mässan ska hållas under förmiddagen. Foto: TT

Påve Franciskus kom på måndagen och lämnade Sverige på tisdagen. Men besöket, som varade i drygt ett dygn, betecknas som historiskt.

– Jag kom för att se påven, en chans i livet, och för att höra hans budskap som inte bara är för oss kristna, säger studenten Ruiz da Silva från Guinea Bissau.

Han var en av runt 18 000 som under morgonen kommit till Swedbank stadion för att ta del i påvens sista punkt på schemat i Sverige: en katolsk mässa. Den tillkom sent i planeringen för att tillmötesgå önskemål som kom in från katoliker.

Under dagarna har flera långväga resenärer kommit till Sverige för att få en skymt av påven, eller för att få delta i mässan. När påven rullade in på sin påvemobil hördes jubel och applåder bland publiken. Många höll fram sina barn för att få dem välsignade av den katolska kyrkans överhuvud, som tog god tid på sig för att hälsa på människor. 

Det mest uppmärksammade kring det celebra besöket från Vatikanen var den gudstjänst som hölls i Lunds domkyrka under måndagseftermiddagen. Unik, och historisk, är ord som beskrev tillställningen var den lutheranska och den katolska kyrkan tillsammans högtidlighöll minnet av reformationen. Det har inte hänt någon gång efter att kyrkorna splittrades för 499 år sedan.

– Så för första gången på 500 år så är det Vatikanen och Lutherska världsförbundet, en gemenskap på 145 lutherska kyrkor i världen, som gemensamt uppmärksammar reformationen och säger att nu är det från konflikt till gemenskap som gäller. Det är stort, sa ärkebiskop Antje Jackelén på måndagen.

Att ceremonin kallades gudstjänst och inte mässa beror på att ingen nattvard intogs. De olika kyrkorna är ännu inte eniga kring hur det skulle kunna ske.

– Generellt tror jag inte att det kommer att ske förrän kyrkorna är enade. Det är den klassiska katolska uppfattningen, att den gemensamma nattvarden är manifestationen av enigheten, säger Ulf Jonsson som är jesuitpater.

Påven hann vara i Sverige i cirka 26 timmar. Vid lunchtid blir det dags för påvens flygplan, som heter "första herden", att återvända till Rom.

Medierna har bevakat påve Franciskus besök noggrant och fortsatte att göra så tills han lämnat Sverige. På plats på Malmö airport fanns ett stort medieuppbåd, redo att fånga påvens sista sekunder på svensk mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".