Hillary Clinton och Donald Trump.
Hillary Clinton och Donald Trump. Foto: Jeff Kowalsky/AFP/Andrew Harnik/AP

Trump har vind i seglen inför presidentvalet

Agneta Furvik träffar Trumpsupportrar i Detroit
3:21 min

Nu det bara drygt en vecka kvar till presidentvalet i USA. Republikanernas kandidat Donald Trump har fått vind i seglen igen efter alla nya frågetecken kring demokraten Hillary Clintons emejlhantering.

I går höll Trump valmöte i den Detroit i delstaten Michigan. Ekots USA-korrespondent Agneta Furvik var där, och träffade Trumpanhängare som hoppas att de senaste turerna ska kosta Clinton valsegern.

– Nä, de senaste turerna kring Hillary Clintons epost förvånar inte mig ett enda dugg, säger Ken.

Ken har länge tyckt att Clinton är fullständigt opålitlig, och tycker att hon borde sitta i fängelse.

– Det hade alla andra som gjort som hon fått göra, säger Ken, som står i kö till en idrottshall i Detroit tillsammans med ett par tusen andra för att få se och höra sin kandidat, Donald Trump.

Frågan om Clinton riskerat USA:s nationella säkerhet genom sin eposthantering har dykt upp på nytt, men svaren lär dröja i flera veckor och garanterat över valdagen.

Tracy tycker att Clinton redan under sin tid som utrikesminister visade att hon inte kan skydda USA:s medborgare, och hoppas nu att ännu fler ska inse samma sak, och rösta därefter.

För Rose, som kört i flera timmar till Detroit för att lyssna på Trump, finns det överhuvudtaget inget val. Hon är inte förtjust i allt hos Trump, men Clinton har aldrig varit ett alternativ för Rose.

– För mig är hon en brottsling även om hon aldrig dömts. Hon har ljugit, hon har stulit från oss och hon har fuskat. Någon som är så oärlig kan inte vara president, så är det bara, säger Rose.

Misstron mot Hillary Clinton är monumental bland många amerikaner, det visar alla möjliga mätningar, och den är förstås som allra störst bland dem som kommer att rösta på Donald Trump.

Visserligen ligger även Trump på mycket låga nivåer i popularitetsmätningarna, och har ju hunnit skapa flera skandaler och kontroverser under sin korta tid i politiken.

Men den totala avsaknaden av tillit till Clinton tycks gå mycket mer på djupet, och hennes brister är för många så mycket värre än de uttalanden om kvinnor, latinamerikaner eller muslimer som Trump gjort och ständigt gör.

Det är Troy ett tydligt exempel på.

– När någon är eller har varit föremål för brottsutredning, då vill jag helt enkelt inte ha den personen som president, säger Troy, en mycket prydligt klädd universitetslärare i hornbågade glasögon, som är långt från den stereotypa bilden av en Trumpanhängare.

Brenda, som är krigsveteran, känner sig bortglömd och lurad av det system hon ser Clinton som den yttersta symbolen för, och muttrar på typiskt Trumpspråk att den demokratiska presidentkandidaten är den mest tjuvaktiga och korrupta som världen skådat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".