Längre sjuklönetid föreslås

Sjukskrivningarna är en ökande post i statsbudgeten. Regeringens utredare har föreslagit att arbetsgivarna ska betala sjuklön under en längre period än idag, 60 istället för 14 dagar. Och utedaren Jan Ryd tror att det kommer att bli så, trots att statsminister Göran Persson i sitt första maj-tal lovade annat.
Statsminster Göran Persson sade att han inte tror att förslaget lyfter och menade att ''börjar vi med det får vi en konfliktfylld start''. Andra som suttit i Rydhs utredning är mer kritiska till Perssons försiktigthet och tycker att han borde våga ta ställning. För även om förslaget att förlänga sjuklöneperioden från 14 till 60 dagar som är ett av många för att få stopp på en skenande sjukfrånvaro så är det enligt utredningen en av de grundläggande förutsättningarna. Det skulle framförallt öka arbetsgivarnas motivation att göra något åt sjukfrånvaron. Men reaktionerna har varit genomgående negativa, något som förvånar Jan Rydh. - Just nu är läget väldigt låst, och jag lägger en stor del av skulden för det på arbetsgivarsidan, som här handlar mot sina egna långsiktiga intressen. En procentenhet av den avgift alla arbetsgivare idag betalar i sjukfrösäkringsavgift går idag till sjukskrivningar upp till 60 dagar. Förslaget går ut på att den avgiften sänks med den procentenheten och att arbetsgivarna får betala själva direkt till den som är sjuk istället för som en schablon till staten - det betyder ökade kostnader för den arbetsgivare som har sjukskrivningar över genomsnittet som kommuner och landsting, och lägre för den privata sektorn som ligger under enligt utredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".