Brist på material efter skogsbränder

Skogsbränderna fortsätter att rasa i den stormfällda skogen i södra Sverige och börjar nu tära på resurserna. Om bränderna fortsätter så kan det bli brist på både material och brandmän.

Vattenbombande helikoptrar från försvaret har satt stopp för många bränder, men det finns en gräns för hur mycket man kan flyga, säger Anders Montan på 31:a helikopterdivisionen i Ronneby.

– När man har uppnått en viss mängd flygtimmar flyger man inte mer, av flygsäkerhetsskäl, man ska se till all utrustning. Det tar ett par dagar, då kan man inte använda helikoptern, säger Anders Montan.

Helikoptrar fullt upp
Det är inte bara de stora bränderna i den stormfällda skogen utanför Ljungby, öster om Älmhult och Värnamo som rasat i södra Sverige den senaste veckan. Det har varit en lång rad små och medelstora skogsbränder.

Försvarets vattenbombande helikoptrar i Ronneby i Blekinge har haft fullt upp.

– Det är intensivt. Det blir nya larm hela tiden. Vi hinner inte mer än att landa och få i oss lite käk, så är det dags igen. Vi är hett eftertraktade de här dagarna, säger Anders Montan på 31:a helikopterdivisionen i Ronneby.

Utan helikoptrarna hade sannolikt bränderna blivit mycket större eftersom brandmännen inte kan ta sig in i den stormfällda skogen, och flera byggnader hade fått stryka med.

Det varma vädret ska fortsätta i veckan, dessutom med tilltagande vindar.

Nu närmar sig gränsen snabbt för hur mycket helikoptrarna får flyga innan de måste in på service.

Kan bli problem
Några helikoptrar har bara timmar kvar innan de måste stå på marken i flera dagar för underhåll, och fortsätter bränderna kan det bli stora problem, säger Börje Karlsson som var insatsledare vid skogsbranden i Värnamo.

– Fortsätter det här, då kan vi få stora bekymmer. Helikoptrarna är ovärderliga, säger Börje Karlsson, räddningsledare i Värnamo.

Blir det stor brist på helikoptrar så kan räddningsverket kalla in extra hjälp från andra EU-länder, men det kan ta upp emot 12 timmar och då kan det vara för sent.

De täta bränderna gör också att räddningstjänsterna nu kan få ont om personal i semestertider och även material. Slangar och pumpar håller inte hur länge som helst och den kan bli brist på brandmän.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Sara Hällqvist, SR Jönköping
sara.haellqvist@sr.se