Byggnad.
Ericssons tidigare huvudkontor. När merparten av tusentals Ericsson-tjänstmän sagts upp i omgångar har merparten fått nytt jobb, enligt TRR Trygghetsrådet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bra arbetsmarknad för tjänstemän

"Starkaste arbetsmarknaden sedan finanskrisen"
1:42 min

Arbetsmarknaden för tjänstemän fortsätter att förbättras. Under årets tre första kvartal minskade antalet uppsagda tjänstemän med nästan 30 procent jämfört med samma period förra året.

Allt färre tjänstemän sägs upp och ett uppsägningsbesked behöver inte vara nattsvart för den som drabbas, enligt den kvartalsstatistik från TRR Trygghetsrådet, som Ekot har tagit del av.

– Vi kan konstatera att Sverige har den starkaste arbetsmarknaden sedan innan finanskrisen 2007-2008. Det går allt bättre för tjänstemän att få ett nytt jobb och i snitt har man i princip ett nytt jobb efter sex månader, säger Lennart Hedström är vd på TRR Trygghetsrådet som hjälper uppsagda att hitta nya jobb.

Fram till och med september i år har drygt 8 000 uppsagda tjänstemän sökt stöd från TRR, jämfört med över 11 000 för ett år sedan. Åtta av tio som sökt stöd har fått nytt jobb och en liten andel startat eget företag.

Men arbetsmarknaden kommer att påverkas negativt i slutet av året när neddragningarna på Ericsson börjar bli verklighet. Totalt ska ju telekomföretaget göra sig av med omkring 3 000 anställda i Sverige. Men om det kan finnas bra lägen att bli av med jobbet verkar det vara nu.

– De som är berörda kanske inte tänker så i första hand, men vår bild är att det helt klart är en god arbetsmarknad i Sverige just nu. Vi har väldigt goda erfarenheter från tidigare Ericssonprojekt. Ungefär 90-95 procent har hittat en lösning om vi tittar på nedläggningen av fabrikerna i Hudiksvall 2010 och Gävle 2013, säger Lennart Hedström.

Det förbättrade läget på arbetsmarknaden har också gjort att tjänstemän som är över 50 år och blir uppsagda har det lättare än tidigare, säger han.

– Det är en trend som vi har sätt att arbetsgivare uppenbarligen börjar uppskatta och värdesätta erfarenhet och kompetens på ett tydligare sätt, säger Lennart Hedström, vd TRR Trygghetsrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".