Begravning i Indien.
Foto: Mukhtar Khan/AP

Dödlig konflikt om Kashmir

Omkring 20 människor har dödats
1:31 min

Den gamla konflikten mellan Indien och Pakistan om Kashmir har återigen börjat blossa upp. De senaste dagarna har omkring 20 människor dödats.

Den senaste rapporten om dödsoffer kom idag från Indien. Där säger man att sju civilpersoner dödades i samband med beskjutning från den pakistanska sidan, bland dem tre kvinnor och två barn. I måndags dödades två indiska militärer.

I Pakistan säger man i sin tur att minst fyra människor avled igår och ytterligare sex i slutet av förra veckan till följd av de hårda striderna. Till det kommer många skadade på bägge sidor.

Spänningen i området har varit hög i mer än en månad, alltsedan en indisk armébas angreps i slutet av september och 19 soldater dödades, Indien hävdar att det var en pakistansk-baserad gerillagrupp som låg bakom attacken.

Kashmir är en av de äldsta fortfarande pågående konflikterna och den går tillbaka till 1947 när det bergiga området delades upp mellan Indien och Pakistan. Flera gerillagrupper har verkat i området i flera decennier och krävt självständighet för Kashmir eller att området förs över till Pakistan.

Två gånger har konflikten lett till fullskaligt krig mellan Indien och Pakistan. På senare år har det sett ut som om motsättningarna har börjat tonas ner - men nu verkar det alltså som om krigsrisken har ökat och bägge sidor har stora militära styrkor i området.

Det som gör situationen särskilt oroväckande är att både Indien och Pakistan har kärnvapen i sina militära arsenaler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".