Dagen efter är stämningen dämpad i grannskapet.
Dagen efter är stämningen dämpad i grannskapet. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio.

Flera tips till polisen efter dubbelmordet i Göteborg

Polischef: Ingen lätt uppgift att utreda
1:42 min

Polisen har fått in en stor mängd tips efter dubbelmordet i Göteborg på måndagen, men ännu finns inga misstänkta.

Det var två unga bröder som miste livet i en skjutning i går, måndag. Den yngsta var bara 16 år och gick på högstadiet i en skola i stadsdelen Frölunda. 

– Det är hemskt och förfärligt, och det är självklart att det kommer väcka väldigt mycket tankar och skapa stress och oro hos hans kamrater. Så det måste vi också möta upp, säger Maria Lejersted, som är stadsdelsdirektör i Västra Göteborg.

På bara två dygn har tre personer mördats i Göteborg i skottlossningar, som bär alla tecken på att det handlar om konflikter i kriminella kretsar, där många är väldigt unga.

Vittnen har berättat hur de båda bröderna skjöts ihjäl på väg hem från affären, där de hade varit och köpt chips och läsk.

För andra gången i år har en minderårig fallit offer för det grova våldet i Göteborg. I slutet av augusti dödades en 8-årig pojke av en handgranat, som kastades in i lägenheten där han låg och sov.

Av 13 händelser med dödligt våld under 2016 i Göteborg så har 5 kopplingar till kriminella uppgörelser, och det är svårt att få stopp på våldsspiralen.

– Det är ingen lätt uppgift att utreda i den här miljön. Det är en tyst miljö och det finns en påtaglig oro från de iblandade att prata med oss. Det krävs stora utredningsinsatser för att komma vidare, men det går att göra och det har vi också gjort i flera spektakulära ärenden, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

Stadsdelen Västra Göteborg har nu dragit igång sin krisberedskap, och på den unga pojkens högstadieskola förbereder man sig för att ta emot och stödja pojkens kamrater, när de kommer tillbaka till skolan efter novemberlovet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".