Man håller ner kvinna mot säng. Madeleine Leijonhufvud
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, tycker situationen är problematisk. Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio samt Marc Femenia/TT.

Skarp kritik mot bristande handledning i våldtäktsfall

"Det känns inte som en gedigen expertprövning"
2:06 min

Åklagarmyndighetens handledning för hur våldtäktsfall ska utredas när mannen hävdar att han begått övergreppet i sömnen får skarp kritik.
Stora delar av rapporten bygger på intervjuer med en enda sömnexpert, som själv inte publicerat någon forskning om sex i sömnen.

Bristerna i handledningen är mycket problematiska, tycker Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

– Det här blir en andrahandsupplysning som grund för domstolens bedömning, och det är aldrig bra, säger hon.

Den som sover kontrollerar inte sina handlingar och kan därför inte heller hållas juridiskt ansvarig för dem. Det gäller också om någon skulle begå ett brott, som en våldtäkt, i sömnen.

I Sverige har också flera män friats från våldtäkt de senaste åren, eftersom rätten anser att de kan ha begått övergreppet i sömnen.

Att ha sex i sömnen, kallas sexsomni. Och det är fullt möjligt, enligt forskning på området. Men bara för ett fåtal personer med speciella sömnstörningar.

För att ta reda på hur det är i varje enskilt fall har därför Åklagarmyndigheten tagit fram en rapport som vägledning för brottsutredningarna.

Men rapporten bygger i stora delar enbart på en muntlig intervju med en enda sömnexpert, som själv aldrig publicerat någon forskning om sexsomni.

Det här blir extra problematiskt, eftersom det sen är samma sömnexpert som oftast också kallas som expertvittne till själva rättegången, säger Madeleine Leijonhufvud.

– Så det känns inte som att det är en gedigen expertprövning man får, åtminstone kan det bli en tveksamhet och tvivel om det och redan det är skadligt, säger hon.

Sömnexperten själv, Jerker Hetta, tycker också att Åklagarmyndigheten borde ha rådfrågat fler.

Så Ekot låter den ledande amerikanska sexsomniforskare, Carlos Schenck läsa den svenska rapporten.

Han tycker att initiativet är bra, men menar samtidigt att det finns stora brister och förenklingar i rapporten.

Som att alkohol kan trigga sexsomni. Och hur kopplingen mellan sömngång och sexsomni ser ut.

– Den stora majoriteten, 99 procent, av alla sömngångare har inte sexsomni. Så de här två punkterna är min främsta kritik, säger han.

Det är Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Göteborg som tagit fram handledningsrapporten på uppdrag av Riksåklagaren.

Karin Lundström-Kron är kammaråklagare vid utvecklingscentret, och hon tycker att rapporten är bra. Hon ser heller inget konstigt med att den enda expert som intervjuats inte själv publicerat någon forskning om sexsomni.

– Det är som så att det här är ett väldigt litet forskningsområde och han var den som var ledande, säger hon.

Ekots granskning om sexsomni

Ekot har granskat 18 våldtäktsfall mellan 2010 och 2016 där sexsomni har tagits upp som möjligt försvar. I tio av fallen frias mannen från våldäkt.

I fem av de fallen frias mannen enbart med hänvisning till att det inte anses uteslutet att mannen begick övergreppet i sömnen, så kallad sexsomni.

I alla de fem domarna finns resonemang om sexsomni som är irrelevanta och ibland till och med felaktiga, enligt den ledande sexsomniforskaren Carlos H. Schenck från University of Minnesota.

Ingen av män i de domarna som friats för våldtäkt enbart med hänvisning till att de sov hade någon sexsomnidiagnos.

I tre av fallen finns det inget stöd alls, eller mycket svagt stöd, för att det skulle röra sig om sexsomni. Bland annat eftersom männen snarare handlade under berusning, enligt Carlos H. Schenck.

Källor: Sveriges domstolar; Carlos H. Schenck; Update on Sexsomnia, Sleep Related Sexual Seizures, and Forensic Implications, NeuroQuantology; Sleep, Violence, and Forensic Implications, Sleep Disorders Medicine, Sleep and Sex: What Can Go Wrong?

Grafik: Så frias de för våldtäkt i sömnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".