Kvinnorna bor i olika flyktingläger runt staden Maiduguri och har flytt Boko Harams terror.
Kvinnorna bor i olika flyktingläger runt staden Maiduguri och har flytt Boko Harams terror. Foto: Sunday Alamba/AP/TT.

Kvinnor utnyttjats sexuellt i flyktingläger i nordöstra Nigeria

"En skam de som ska skydda kvinnorna istället attackerar dem"
1:24 min

Kvinnor som flytt terrorgruppen Boko Haram, och som sitter i interna flyktingläger i nordöstra Nigeria, har i flera fall utnyttjats sexuellt av lägerchefer, poliser och soldater. Det slår människorättsorganisationen Human Rights Watch fast i en ny rapport.

Human Right Watch har dokumenterat 43 fall då kvinnor och flickor har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Kvinnorna bor i olika flyktingläger runt staden Maiduguri och har flytt Boko Harams terror.

– Det är illa nog att dessa kvinnor inte fått nödvändig hjälp, för att hantera det hemska trauma som de har fått utstå i händerna på Boko Haram, säger Mausi Segun, från Human Rights Watch Nigeria-kontor.

– Det är en skam att folk som är satta att skydda dessa kvinnor istället attackerar dem och begår övergrepp, säger hon. 

Human Rights Watch har dokumenterat fyra fall då kvinnor drogats och sedan våldtagits. I de övriga fallen handlar det om påtvingat sex efter löften om giftermål eller materiell kompensation, vilka uteblivit.

En 17-årig flicka vittnar i rapporten om hur hon våldtogs av en polis. När hon sedan blev gravid och berättade det för honom, så hotades hon till livet. Andra som blivit gravida har blivit utstötta av de övriga flyktingarna.

President Muhammadu Buhari har i ett uttalande sagt att han är "oroad och chockad" över uppgifterna och säger att han instruerat polisen att omdelebart undersöka saken.

Allt fler nigerianer samlas nu i stora flyktingläger i området, sedan Boko Haram pressats tillbaka under det senaste året. Våldet i nordöst har hittills krävt omkring 20 000 liv och över 2,6 miljoner har tvingats fly sina hem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".