Nya italienska lagar bekämpar terrorism

Italien är liksom Storbritannien lierat med USA i kriget i Irak. Den italienske inrikesministern har en ny lagtext färdig som ska stärka åklagarna och polisens vapen i kampen mot terrorismen.

Det nya förslaget presenteras på tisdag, men redan nu vet man i stora drag vad den innehåller.

Inrikesministern Giuseppe Pisanu har med sig de här förslagen till Bryssel på onsdag, då EU:s inrikes- och justiteministrar håller ett extramöte om hur kampen mot terrorismen ska föras.

I portföljen finns nya regler, som ger polisen rätt att hålla gripna i häkte ett helt dygn istället för dagens tolv timmar.

Avsikten är, säger ministern, att ge polisen mer tid att fastställa den gripnes identitet.

Italien näst i tur
Många fruktar nu att Italien står närmast i tur att drabbas av ett attentat.

Erfarenheterna från kampen mot maffian visar att ska man lyckas måste terroristernas organisationer infiltreras. Därför lovar regeringen nu att den som lämnar uppgifter eller tar på sig rollen att bli innästlad i organisationen ska få det lättare att få uppehållstillstånd.

Principen är alltså: Tjalla på era kamrater och få rätt att stanna i Italien. En metod som varit mycket framgångsrik i kampen mot maffian.

Oppositionen med på hårdare tag
Idag verkar oppositionen till stor del vara överens om de här metoderna, även om många varnar för att det kan förekomma övergrepp från polisens sida under den dygnslånga tiden i polishäktet.

När minister Pisano presenterar den här texten i parlamentet gör han det i form av ett regeringsdekret, som omedelbart träder i kraft. Sedan har parlamentet 60 dagar på sig att godkänna den här texten.

Den innehåller också avsikten att upprätta en speciell åklagarmyndighet för att samordna spaningarna.

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista