Den svenska poeten Katarina Frostenson tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen "Sånger och formler".
Den svenska poeten Katarina Frostenson tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen "Sånger och formler". Foto: Olafur Steinar Gestsson/TT.

Nordiska rådets litteraturpris till svensk poet

Hör Ekots korrespondent Jens Möller om utdelningen
1:17 min

Den svenska poeten Katarina Frostenson tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen "Sånger och formler". 

– Det är ett stort pris till poesin och det tycker jag är riktigt fint, säger hon.

Regissören och manusförfattaren Joachim Trier, manusförfattaren Eskil Vogt och producenten Thomas Robsahm tilldelas Nordiska rådets filmpris för filmen "Louder than bombs". Det är första gången en norsk produktion tilldelas filmpriset.

"Louder than bombs" är en skarp, fyndig och visionär film. Joachim Trier och hans team har begått en konstnärlig bedrift som är uttryck för berättarkonst på en helt ny nivå", lyder juryns motivering.

Nomineringen är den tredje i ordningen för Trier, och vinsten för "Louder than bombs" innebär att det är första gången en norsk produktion tilldelas filmpriset.

– Nordiska länder har alltid stöttat filmkonsten och personliga röster genom alla populära trender som har kommit och gått. Jag skulle vilja uppmana alla politiker i Norden att ta filmen på allvar, sade Trier i sitt tacktal.

Filmen är Joachim Triers första engelskspråkiga produktion. Den utsågs till bästa film på Stockholms filmfestival i fjol.

Den danske kompositören Hans Abrahamsen tilldelas Nordiska rådets musikpris för sångcykeln "Let me tell you".

Den svenska poeten Katarina Frostenson tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen "Sånger och formler". 

– Det är ett stort pris till poesin och det tycker jag är riktigt fint. Det är också förstås ett pris till min diktning och det gläder mig. Den här boken skrev jag fram i ett slags stark rörelse både bakåt i tiden och en känsla av att skjutas fram i tiden av språket, säger Katarina Frostenson i sitt tacktal.

– Sångerna är för mig ett slags ordsånger och jag gläder mig mycket åt att jag har fått gehör för de sångerna. Jag tackar varmt Nordiska rådet och jag tackar dem som sätter igång mitt språk.

Pristagare 2016

Nordiska rådets filmpris: Joachim Trier, Eskil Vogt och Thomas Robsahm, Norge: "Louder than bombs"

Nordiska rådets musikpris: Hans Abrahamsen, Danmark: "Let me tell you"

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris: Arnar Már Arngrímsson, Island: "Sölvasaga unglings"

Nordiska rådets miljöpris: Appen "Too good to go", Danmark.

Nordiska rådets litteraturpris: Diktsamlingen "Sånger och formler", Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".