President Obama
1 av 3
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Obama talar i Ohio
2 av 3
Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio
Obama talar i Ohio
3 av 3
Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio

Obama hjälper Clinton i swingstaten Ohio

Sveriges Radios Agneta Furvik: Obama är där för att få folk att gå och rösta
1:13 min

President Barack Obama talar ikväll i Columbus i delstaten Ohio, där det kan bli ytterst jämt mellan de båda kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton.

Varför talar Obama i Columbus?

– Det är för att hjälpa Hillary. Han är här för att få så många som möjligt att gå och rösta. Det brukar vara så att demokrater är duktiga på att förtidsrösta, medan republikaner röstar i större utsträckning på valdagen, säger Sveriges Radio korrespondent Agneta Furvik.

Hur goda vänner är Obama och Clinton?

– Det är ett förhållande som utvecklats under tiden, men som var mycket frostigt under 2007 och 2008 då de båda tävlade om den demokratiska presidentkandidaturen. Då var det inga vänliga ord. I dag är det helt annorlunda.

– Clinton har varit Obamas utrikesminister, de har haft ett mycket nära samarbete. Ett tecken på att relationen är god, är att Michelle Obama är ute och valtalar för Hillary, och beskriver henne som "en av mina bästa vänner".

Hur populär är Clinton bland Obamas väljare?

– Det kommer att dröja innan en demokratisk presidentkandidat kommer att åtnjuta samma entusiasm och kärlek som Obama fick från början. Det var ju en helt unikt, det engagemang som svepte över USA. Många som är här i dag vill se en fortsättning på den politik som Barack Obama förde, och det ser dom som garanterat med Hillary Clinton som president, säger Sveriges Radios Agneta Furvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".