Oljerigg
Foto: Håkon Mosvold Larson/TT

Oljepriset har vänt nedåt

"Tror man får svårt att nå en uppgörelse"
1:45 min

De oljeproducerande länderna i Opec har inte lyckats komma överens om hur de ska dra ner på produktionen för att få upp priset på olja.

– Jag tror att man kommer få svårt att presentera en uppgörelse där alla drar sitt strå till stacken och minskar produktionen. Jag tror att vissa länder kommer göra det. Som Saudiarabien, Kuwait och Arabemiraten, säger Samuel Ciszuk, oljeanalytiker på Energimyndigheten.

Efter att Opec den 27 september meddelade de skulle minska produktionen, för att komma till rätta med det sjunkande oljepriset, så gick priset upp.

Hittills har ingen velat dra ner och de senaste veckorna har alltså priserna sjunkit igen och senast den sista november ska OPEC-länderna kommit överens.

Samuel Ciszuk tror ändå att Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten kan gå med på att minska sin oljeproduktion – eftersom han menar att de är de enda Opec-länder som faktiskt har ökat sina marknadsandelar de senaste åren.

– Så att på det viset så har man återetablerat sin ställning och kan kanske börja fokusera mindre på marknadsandelar och mer på att försöka minska sina budgetunderskott. Framför allt se till att de svagaste medlemmarna i Opec och bland oljeproducenterna inte havererar totalt, säger Samuel Ciszuk.

Medan Samuel Ciszuk är försiktigt positiv så är ekonomiprofessorn och oljeexperten Marian Radetzki mer skeptisk.

Han har svårt att se att Saudiarabien skulle vilja dra ner på sin oljeproduktion och menar dessutom att tidigare överenskommelser av det här slaget lett till att länder fuskat och inte alls minskat produktionen.

– Man har inte lyckats med det historiskt och jag tror inte att man kommer att lyckas med det nu heller. Så att medan förväntningarna om ett sådant beslut kan leda till ett tillfälligt högre pris, så tror jag inte att det blir en överenskommelse och om det blir det så blir effekten väldigt liten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".