Människor som flytt från Mosul vid en vägspärr söder om staden.
Människor som flytt från Mosul vid en vägspärr söder om staden. Foto: AP/TT

Oro för civilbefolkningen i Mosul

Omfattande gatustrider väntas
2:25 min

Nu när striden om Mosul har gått in i en ny fas, med irakiska styrkor i stadens utkanter och förorter ökar oron för civilbefolkningen som är fast inne i staden.

Det som nu väntar är omfattande gatustrider där Is-krigare förmodas ha stor hjälp av ett omfattande tunnelsystem. Samtidigt försöker den irakiska regeringsarmén restaurera mobilnätet i Mosul, i hopp om att civilbefolkningen ska hjälpa dem genom att ringa och berätta var Is-krigarna befinner sig.

Is-krigarna i Mosul är i numerärt underläge, men har ändå flera trumfkort: civilbefolkningen som hålls som gisslan i staden och tunnlarna. Det tunnelsystem som upptäckts i byar runt Mosul under de senaste två veckorna ger en föraning om hur omfattande tunnelnätverket förmodas vara under Mosul, staden som IS utropat till Kalifatets huvudsäte.

Vissa ögonvittnesrapporter inifrån Mosul vittnar om att det är kusligt lugnt på stadens gator, man hör explosioner och skottlossning, men det är framförallt tonåringar med vapen som syns ute, sa en man. En annan Mosulinvånare berättade för nyhetsbyrån Reuters att han kunde se Is-krigare skjuta mot de irakiska styrkorna och förflytta sig i bilar inne i gränderna. Gatustriderna har börjat, sa han.

De gatustrider som nu väntar gör att oron för civilbefolkningen ökar. Det finns 600 000 barn bland Mosuls civila. Samtidigt sätter den irakiska armen allt större tillit till just civilbefolkningen. De irakiska styrkor som avancerar mot Mosul för med sig portabla mobilmaster för att restaurera det avskurna mobilnätet.

I flygblad som släppts över Mosul finns telefonnummer till den irakiska armén och invånarna uppmanas ringa och berätta vad de ser och peka ut möjliga måltavlor. Och irakiska mobiloperatörer erbjuder kraftigt rabatterade villkor.

När den senaste framryckningen mot själva staden Mosul inleddes i måndags, sa Iraks premiärminister Haider el Abadi att med guds hjälp kommer vi att hugga huvudet av ormen.

– De har ingen reträttväg, de har att välja mellan att ge upp eller dö, sa han

Uppgifterna om var IS-ledaren Abu Bakr Al Baghdadi befinner sig går isär. Det har ryktats att han har flytt till Raqqa i Syrien, men enligt kurdisk underrättelseinformation, ska han fortfarande vara i Mosul.

En nära medarbetare till den kurdiske presidenten Barzani sa till tidningen Independent att om Baghdadi dödas, så kommer det att leda till en kollaps av Is-systemet. Medan striderna pågår kommer de inte att kunna utse en ny ledare som har samma auktoritet som Baghdadi, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".