Obama som Clintons tyngsta vapen

1:50 min

I USA satsar båda presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump nu hårt för att nå de sista obeslutsamma väljarna. Sent i går kväll drog Demokraterna fram sitt tyngsta kort - president Barack Obama.

– Hillary! Hillary! Hillary!

Ohio är en viktig vågmästardelstat och det är fullt hus och hög stämning i delstatshuvudstaden Columbus när USA:s president tar rollen som kampanjarbetare för Hillary Clinton.

Det här var första gången Obama valtalade för Clinton efter beskedet att FBI ska leta efter Clintonkopplad epost i en separat utredning, mitt under brinnande valrörelse. Många undrade hur Obama skulle förhålla sig till den nu hårt kritiserade FBI-chefen, en republikan som demokraten Obama utsett.

Presidenten sa ingenting konkret om just FBI, men manade väljarna att inte låta sig distraheras av valkampanjens ”ovidkommande oväsen”.

– Fokusera på det verkliga vägval som USA står inför, sa Obama, och gick in i en fullskalig attack på republikanernas Donald Trump.

Det var helt enligt den strategi Clintonkampanjen nu har. Sedan FBI-beskedet har man oväntat hamnat på defensiven.

Attackens kärna är att påminna väljarna om den attityd och det agerande mot kvinnor som Trump visar upp.

– Det jag är mest orolig för, sa Obama, är att Trumps beteende normaliserats. Det vill säga att det inte längre skapar rubriker, eftersom det de senaste månaderna blivit vardag med alla anklagelser om övergrepp och sexuella trakasserier.

Publiken verkade också vilja se mer långsiktigt på valet av nästa president och den politik som då kan väntas, än att fundera på Clintons eposthärvor.

– Jag bryr mig inte så mycket om det där med eposten, säger Chandelle Jamal som tagit med sig sin ett och ett halvt år gamla son Chase för att han skulle få uppleva USA:s första afroamerikanska president.

Francis Strickland säger att hon från början vetat att en kvinnlig presidentkandidat inte skulle få det lätt, men att Clinton visat att hon är stark.

På frågan om Clintons epostproblem någonsin fått henne att tveka på den demokratiska presidentkandidaten, svarar Francis Strickland ett klart nej.

– Man kan gräva upp vad som helst om vem om helst och få det att se ut som världens värsta brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista