Bussolyckan
En buss med 21 passagerare ombord välte på gamla riksettan mellan Huskvarna och Gränna. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio

Vägkaos i söder när första snön faller

Insatsledare vid bussolycka: Alla var vid medvetande
1:51 min

Stora delar av södra Sverige har under morgonen sett höstens första snöbyar. Väderomslaget har lett till flera trafikolyckor och SMHI har utfärdat varningar för tidigt snöfall i 13 områden i landet.

– Det är nästan så att man på vissa ställen kommer upp till två centimeter snö. Det varnar vi inte för i normala fall, men nu kanske inte folk har hunnit byta vinterdäck, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Det oväntade vädret har lett till flera trafikolyckor. I Jönköpings län har flera olyckor rapporterats in under morgonen. Det har kommit upp till 10 centimeter snö och det råder svår halka på flera vägar i området. Bland annat har nio personer fått föras till sjukhus efter att en buss välte mellan Huskvarna och Gränna. 

– Det var 21 personer på den här bussen och nio av dem har fått föras med ambulans till sjukhus, och övriga tolv har förts till en vårdcentral, säger Jerker Sturedahl, insatsledare till P4 Jönköping.

Bussen gled av vägen i det hala väglaget och välte ned i diket. Vägen är avstängd i väntan på att bärgningsarbetet ska inledas.

– Prognosen är att vägen ska kunna öppnas för trafik igen vid klockan 16. Trafikanter ska välja E4:an som omledningsväg så länge, säger Lena Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Även på andra håll fick räddningstjänsten larm om olyckor. I Dalarna har det rapporterats om fallna träd, kollisioner och bilar som kört av vägarna. Trafikverket uppmanar bilister att ha bra vinterdäck och vara försiktiga.

– Anpassa hastigheten efter väglaget och håll avståndet och ha på bra vinterdäck. Man får helt enkelt se upp när det är vinterväglag. Det kan vara frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar till exempel. Halkan kan komma väldigt plötsligt, säger Lena Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

På onsdagsförmiddagen åkte räddningstjänst ut med bandvagnar för att evakuera ett strömlöst tåg i Ljusnarsbergs kommun. Enligt Tågkompaniet hade ett träd fallit mot en kontaktledning.

Snöfallet och det ostadiga vädret i södra Sverige väntas inte bli särskilt långvarigt.

– Det här lågtrycket som berör södra delarna av landet väntas försvinna bort under onsdag kväll, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".