Nya fredsförhandlingar mellan GAM och indonesiska regeringen

På tisdag inleds den femte omgången fredsförhandlingar mellan den indonesiska regeringen och befrielserörelsen GAM, som ju krävt självständighet för Acehprovinsen på norra Sumatra.

Parterna möts i Helsingfors och har ett färdigt avtalsförslag att ta ställning till. En av punkterna är att GAM slopat kravet på självständighet och istället vill ha självstyre.

– Vi diskuterar självstyre, när det gäller politiska perspektivet, säger Baktiar Abdullah för GAM-rörelsen.

GAM-rörelsen kräver också att GAM och andra lokala politiska partier ska tillåtas verka och ställa upp val i Aceh, men det går inte regeringen med på.

Däremot kan man acceptera att dom får väljas till borgmästare och andra lägre befattningar. Inför förhandlingarna hade den indonesiska regeringen krävt att rörelsen slopade självständighetskravet. Regeringen å sin sida talar inte längre om autonomi för Aceh.

Lång väpnad kamp
Sedan 1976 har en väpnad kamp pågått mellan befrielserörelsen GAM och den indonesiska regeringen och militären. GAM har krävt självständighet för Acehprovinsen. Konflikten har till stor del drabbat civilbefolkningen i området.

Minst 15 000 tros ha dödats och flera hundra tusen har tvingats lämna sina hem. Bägge sidor anklagas för grova övergrepp mot civila och brott mot dom mänskliga rättigheterna.

– Problemet som vi har just nu är tre frågor: Politiskt deltagande, val och frågan om självstyre. De är oavklarade, säger Baktiar Abdullah för GAM-rörelsen.

Optimism hos GAM
Även om GAM säger sig ha gått med på självstyre istället för självständighet och alltså kan tänka sig att Aceh förblir en del av Indonesien, förutsätter detta att den indonesiska regeringen kan kompromissa på någon annan punkt.

Tidigare fredsavtal har slutat i nya krigshandlingar.

– Jag ser det, som jag brukar säga, försiktigt optimistiskt, eftersom europeiska unionens engagemang är ett tecken på att den här frågan är ganska seriös och alla parter ser att vi skulle kunna uppnå en lösning, säger Baktiar Abdullah för GAM-rörelsen.

Förhandlingarna pågår fram till den 17 juli.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se