Bildmontage: Hedvig Trost, byråchef på Åklagarmyndigheten och ett barn som sitter hopkrupet på golvet.
Hedvig Trost, byråchef på Åklagarmyndigheten, ifrågasätter hur stort barnens behov av sin far är när han dömts för misshandel. Foto: Maja Suslin/TT, Claudio Bresciani/TT

Dömdes för misshandel – utvisningsbeslutet till Högsta domstolen

"Frågan om anknytning måste prövas"
2:11 min

Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om en man som dömts för grov kvinnofridskränkning och misshandel av ett av sina barn ska utvisas. Överklagan lämnades in av Riksåklagaren i dag som yrkar på att HD prövar fallet.

Mannen dömdes till fängelse i ett år och två månader för grov kvinnofridskränkning och två fall av misshandel mot ett av sina fyra barn. Tingsrätten beslutade om utvisning och förbjöd mannen att återvända till Sverige inom fem år, ett beslut som senare revs upp i Hovrätten.

Då mannen varit bosatt i Sverige i mer än fem år krävs synnerliga skäl för utvisning där anknytningen till Sverige och barnens behov av kontakt med den dömde är en viktig del i bedömningen. Riksåklagaren vill nu att Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd och yrkar på att mannen utvisas och förbjuds återvända till Sverige inom fem år.

– I det här fallet är det ju fråga om den personens anknytning till Sverige som framför allt består i att hans fyra barn bor här. Frågan är hur starkt barnens behov av kontakt med sin far är i ett sådant här läge där mannen också är dömd för brott, misshandel mot ett av barnen, säger Hedvig Trost, byråchef på Åklagarmyndigheten.

Kan du förklara varför det är viktigt att det här fallet prövas?

Högsta domstolen har inte tidigare prövat ett fall där en person har vistats relativt länge i Sverige och där brotten, som i det här fallet då är allvarliga och integritetskränkande, men där fängelsestraffet inte är väldigt långt, och där den dömde har barn i sverige, säger Hedvig Trost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".