FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: Juan Karita/TT.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: Juan Karita/TT.

FN sparkar befälhavare efter kaos i Sydsudan

Rapport: Ovilja att skydda civilbefolkningen
1:44 min

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har sparkat befälhavaren för FN-styrkan i Sydsudan. Detta sedan en mycket kritisk internrapport visat att ledarskapet var oklart och att FN-soldater på plats inte lyckades skydda civila under stridigheterna i somras.

Terrain är ett hotellkomplex för biståndsarbetare som angreps av sydsudaneseiska soldater knutna till president Salva Kiir den elfte juli. Soldaterna stormade in, plundrade lokalerna, misshandlade folk och våldtog några av kvinnorna där.

En lokal journalist sköts ihjäl inför skräckslagna hjälparbetare. Trots återupprepade vädjanden om hjälp dök inga FN-soldater upp, fastän närmaste FN-styrka befann sig bara en dryg kilometer bort.

Det här är bara ett av flera exempel på det kaos och brist på ledarskap som rapporten pekar på. Därför får nu befälhavaren över FN-styrkan, den kenyanske generalen Johnson Mogoa Ondieki, sparken. FN-missionen i Sydsudan heter UNMISS och har 16 000 soldater på plats sedan stridigheter bröt ut i december 2013.

Rapporten beskriver en "kaotisk och ineffektiv respons" på våldet som bröt ut från den 8 till den 11 juli mellan styrkor lojala mot president Salva Kiir och de lojala mot rebelledaren Riek Machar, vilket ledde till att Machar flydde landet. Rapporten beskriver också en incident i september då en kvinna attackerades nära ingången till en FN-bas inom synhåll för FN-soldaterna, utan att någon reagerade trots kvinnans skrik. Slutligen lyckades civil FN-personal gripa in och rädda kvinnan.

Rapporten pekar på en allmän ovilja att skydda civilbefolkningen och att soldater från UNMISS vägrar gå på fotpatrull runt baserna. Generalsekreterare Ban sägs vara "djupt bekymrad" över resultaten av rapporten. Vem som blir ny befälhavare för fredsstyrkan är ännu inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".