ID-kontroller vid tågstationen på Kastrup flygplats i Köpenhamn på måndag eftermiddag.
Tidigare gick tågen direkt från Danmark till slutstation i Sverige. Foto: Emil Langvad/TT

Id-kontrollerna förlängs med tre månader

Anna Johansson: Ska ta emot asylsökande under kontrollerade former
2:04 min

Regeringen har nu beslutat att förlänga id-kontrollerna på buss, tåg och färjor till Sverige i ytterligare tre månader. Pendlare drabbas hårt.

Tågtrafiken är halverad på grund av id-kontroller i Danmark och inre gränskontroll i Hyllie. Tidigare gick tågen direkt från Danmark till slutstation i Sverige. Nu måste alla tågpassagerare byta tåg på Kastrup.

Eva Joensuu är en av många pendlare som drabbats hårt av id-kontrollerna. Hon har slutat sitt jobb i Danmark eftersom det blev för jobbigt att fortsätta pendlingen.

– Det är väldigt många som har gjort samma beslut som jag, till och med mina gamla kollegor, men även andra pendlare från andra branscher. Många har flyttat till Danmark, men den största delen har nog börjat köra bil för att komma till jobbet. Det är bilpendling som gäller nu, men det är inte det billigaste sättet, säger hon.

I fjol tog Sverige emot cirka 165 000 asylsökande. Fram till 30 september i år hade cirka 22 500 personer sökt asyl i Sverige. 

– Vi hade ju en situation här för knappt ett år sedan med ett väldigt stort inflöde av asylsökande som innebar väldigt stora påfrestningar på skolsystemet, på socialtjänsten och bostadsmarknaden. Fortfarande finns en risk att om vi inte upprätthåller id-kontrollerna så får vi en liknande situation, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Id-kontrollerna infördes eftersom det var tusentals flyktingar som kom till Sverige förra hösten varje vecka. Regeringen såg införandet av inre gränskontroll och id-kontroll som nödvändiga mesyrer för att kunna hantera att så många fler än vanligt sökte asyl. Men antalet asylsökande har sjunkit kraftigt sedan kontrollerna infördes.

Den tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) menar att regeringens beslut är helt nödvändigt. Däremot kritiserar hon regeringen för utförandet av kontrollerna.

– Jag har mest undrat varför man har väntat så länge. Om man vill visa att man har en stabil linje för att få reda på vilka som kommer eller vilka som inte kommer borde man ha kunnat fatta ett beslut tidigare, säger Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet.

Mycket av kritiken som har riktats mot id-kontrollerna är att de försvårar för pendlare. Andra kritiker menar att id-kontrollerna är orimliga av andra anledningar.

– Vi tycker att det här är overkill. De här id-kontrollerna har onekligen varit mycket effektiva. Det är de som har fått ner antalet asylsökande i Sverige, men att fortsätta med dem, som det ser ut i dag, det är egentligen inte rimligt. Det är inte bra att Sverige går i spetsen för att visa att vi inte vill låta människor nå fram till vår gräns så att de inte kan söka asyl, säger Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".