Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet står i museets stora hall, bakom sig har en en mängd halloweenlyktor.
1 av 2
Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet Foto: Lotta Myhrén/SR
Ella och Lilly Obrelius håller på att skapa halloweenlyktor
2 av 2
Ella och Lilly Obrelius håller på att skapa halloweenlyktor Foto: TT/Lotta Myhrén/Sveriges Radio

Lätt att blanda samman alla helgons dag och halloween

"Det är en slags förhandling som pågår"
2:00 min

I helgen är det allhelgonahelgen, då vi minns anhöriga som gått bort. Men den blir alltmer sammanblandad med den mer kommersiella halloween.

Allhelgonahelgen är den tid på året då flest människor besöker och smyckar nära och käras gravplatser. Det finns anor från 1100-talet här i Sverige. Samtidigt finns halloween, ursprungligen från Irland, men som via USA kom till oss på 80-90-talet.

– Här är lite av en sorts begreppsförvirring faktiskt. Sett ur en kulturell, samhällig synvinkel är det en slags förhandling som pågår. Vad är det egentligen som gäller här? Sedan får man ju se var det tar vägen, en del verkar vilja att halloween försvinner, andra säger att det kommer finnas kvar. Vi får se, det blir spännande, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet

Båda högtiderna är en tid då vi minns människor som gått bort, men halloween är mer glatt. Det är inte ovanligt att det plingar ett gäng små spöken på dörren som vill ha godis.

Vid ett bord mitt i stora salen på Nordiska museet i Stockholm sitter massa barn och göra läskiga lampor.

– Jag håller på att göra ett spöke, som säger mohahaha, säger Lilly Obrelius.

Halloween har ni gjort mycket om, vet ni vad alla helgons dag är?

– Man kan gå till kyrkan och titta på alla som dött, säger Ella Obrelius.

Och halloween, vad är det?

– Man får gå bus eller godis och man får vara lite läskig, berättar Lilly Obrelius.

– Vad det faktiskt handlar om är att det är de döda som vi behandlar. Det har vi gemensamt med alla de här högtiderna, men vi gör det på lite olika sätt. Alla helgons dag är mycket mer sober medan halloween är mer karnivalisk på något sätt. Det handlar om att leka med döden. Man leker att man är död när man är barn. Det är jätteprovocerande för vuxna förstås och det är meningen, säger Jonas Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".