Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indiens svällande klimatutsläpp i fokus vid ministermöte

Energiminister Goyal: Jag är särskilt angelägen att samarbeta med Sverige
2:31 min
Rök avger från skorstenar många tegelugnar i utkanten av New Delhi, Indien
Indien räknar med att fyrdubbla sin energikonsumtion inom 18 år Foto: Altaf Qadri/TT

När Indiens energiminister besöker Sverige och kollegan Ibrahim Baylan är frågan hur Indien kan klara sitt energibehov utan att knäcka klimatet?

Indien räknar med att fyrdubbla sin energikonsumtion inom 18 år, enligt den indiske energiministern Piyush Goyal. 

– Vi vill bygga ut förnybar energi, men kommer också behöva en bas av kolkraft, säger Piyush Goyal.

Han och hans delegation möts kring frågor som rör hållbar energi med energiminister Ibrahim Baylan och en rad svenska företag. 
Omkring 400 miljoner indier saknar tillgång till el. Indiens regering vill möta det behovet bland annat genom att bygga ut kolkraften. Det blir en svår utmaning för klimatet.

Indien är i dag världens tredje största land sett till koldioxidutsläpp, som kommer växa med kolkraftsplanerna.

Enligt Indien så vilar ansvaret för klimatförändringar tyngst på de länder som historiskt blivit rika på att använda fossil energi, medan de växande länderna ska ta sitt ansvar efter hand.

Samtidigt som kolexpansionen finns ett stort indiskt intresse för förnybar energi. Dit hör sol och vind, men också hur avfall kan bli energi säger energiministern Goyal.

– Jag är särskilt angelägen att samarbeta med Sverige om hur avfall kan omvandlas till energi utan att belasta klimatet.

Andra exempel han nämner är smarta elmätare som bidrar till energisparande, och effektivare elnät.

– Vi behöver mycket tekniskt stöd för att integrera elnäten, säger Piyush Goyal.

En av regeringens och energibranschens förhoppningar med det svensk-indiska samarbetet är framtida affärsmöjligheter. Dessutom hoppas energiminister Ibrahim Baylan att samtalen ska bidra till klimatsmarta indiska lösningar

– Jag vill gärna att Sverige är med längst fram.
Inte bara för att det är bra för oss alla, därför att ju mer vi kan se till att det blir hållbart, desto mer tjänar vi på att det blir en bättre utveckling för klimatet.

– Jag tror också att det finns många goda möjligheter till jobb och tillväxt i Sverige genom detta.

Men minister Goyal ser inga utsikter att förnybar energi kan ersätta kol?

– Det får man ju förstå, med tanke på att de har en halv miljard människor som inte har tillgång till elektricitet som de vill förse dem med.

Men Ibrahim Baylan tror att det kommer finnas skäl tänka om.

– Jag tror att den tekniska utvecklingen kommer att vara mer kraftfull. Det är klart att de problem han tar upp med sol och vind finns där, att de är väderberoende. Men allteftersom lagringskapacitet, batterier, gas, varmvatten med mera  - utvecklas och blir kostnadseffektivt, så tror jag att de här möjligheterna kommer att förändras, säger energiminister Baylan till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".