Människor på båt.
Migranter och flyktingar som räddats utanför Libyens kust 27 oktober anländer med båt till Brindisi i södra Italien. Foto: ANDREAS SOLARO/TT

Amnesty misstänker övergrepp på flyktingar i Italien

"En konsekvens av EU:s nya metod"
2:15 min

Många migranter och flyktingar far illa  och misshandlas när de kommer till Italien. Det hävdar  Amnesty International i sin rapport "Hotspot Italy".

Över 160 000 människor har kommit dit i år och trycket är hårt på de italienska myndigheterna. Men det har också lett till en rad övergrepp, säger Matteo de Bellis på Amnesty i Italien. 


– Som en konsekvens att EU:s nya metod att snabbehandla migranter och flyktingar, så utsätts traumatiserade människor - efter fasansfulla resor till havs - för en slarvig hantering och ibland förfärliga övergrepp från polisen, hävdar Matteo de Bellis.

Han är en i Amnesty Italiens team, som har intervjuat 174 migranter från tio olika länder på en rad olika platser i landet.

De intervjuade har alla passerat EU:s så kallade hot-spots, där de har fått lämna fingeravtryck och där de som framstår som flyktingar säras från dem som tros komma av ekonomiska skäl.

Detta sker under tidspress och just när människor har kommit i land och inte vet vad de egentligen medverkar till, skriver Amnesty. Misshandeln har skett när migranten vägrar att lämna fingeravtryck.

– Även barn beskrev hur de blev misshandlade, slagna med elektriska batonger, fråntagna sina kläder och inlåsta av italiensk polis, säger Matteo de Bellis.

Amnesty har inga medicinska undersökningar att stödja sina anklagelser på, men vill att övergreppen ska utredas.

Videofilmer från ön Lampedusa har tidigare visat hur migranter fått klä av sig och ställts under högtryckssprutor med vatten - som djur. Att det kan gå hårt till har bevisats tidigare.

Amnesty anser att italienska myndigheter har ett direkt ansvar, men menar att det är EU-länderna som gemensamt bär det politiska ansvaret för kränkningarna.

Omfördelningen av flyktingar i Europa är en flopp, skriver Amnesty. Knappt 1 200 flyktingar har flyttats från Italien medan nya anländer i stora tal.

Kravet från EU att snabbt utvisa migranter möter också stora svårigheter, när människor varken har pengar att ta sig tillbaka eller är välkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".