Kvinna med mobil
1 av 3
Gawré visar bild, som hennes dotter Suad skickat. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Ung kvinna.
2 av 3
Gawrés dotter Suad, som är sexslav hos IS i Mosul. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Kvinna
3 av 3
50-åriga Gawré, som säger att hon åldrats ett decennium på två år. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Vem bryr sig om alla sexslavar som fortfarande hålls i Mosul?

"Jag är så orolig för mina flickor"
2:46 min

Medan de irakiska styrkorna närmar sig Mosul, ökar oron för alla civila, bland dem 600 000 barn och många familjer som tvingats in till staden av IS för att användas som mänskliga sköldar.

 

Men i Mosul finns också uppskattningsvis 3 000 yazidiska flickor och kvinnor som tagits som krigsbyte och blivit IS-krigarnas sexslavar.

Vår korrespondent har träffat en yazidisk kvinna vars båda döttrar sitter inspärrade i Mosul. Vad blir av dem när offensiven når in i Mosul, undrar hon förtvivlat.

– Jag är så orolig för mina flickor, jag vet att de misshandlas av IS, det såg jag med egna ögon när också jag var tillfångatagen. Nu kanske de är hungriga och törstiga, och rädda, säger mamman Gawré.

Hon själv hölls av IS i 9 månader, men lyckades fly tillsammans med en grupp medelålders kvinnor och barn. De unga tjejerna bevakas hårdare och Gawrés tonårsdöttrar, Suad och Samia har inte lyckats fly, de är fortfarande sexslavar hos IS i Mosul.

– Jag har åldrats ett decennium under de två år som gått sedan Samia och Suad kidnappades, säger Gawre, som är 50 år.

– Samia är nu slav hos en av Mosuls bödlar berättar hon, hans jobb är att halshugga. Och Suad, min yngsta, hon lyckades en gång skicka den här bilden av sig själv på Facebook, säger Gawré. 


Jag blir förvånad över att Suad inte har niqab på bilden, hon har inte ens sjal på sig utan en rosa topp och svart lång kjol.

Har hon inte niqab?

– Det beror på att det var den här bilden de använde när hon skulle säljas vidare, säger mamma Gawré, som sett sin egen dotter bli fastkedjad, misshandlad och våldtagen.

Gawré säger att hon ber till Gud att hennes döttrar ska räddas, men varför har världssamfundet inte gjort något undrar hon.

– Varför struntar de i oss yazidier? Nu pågår offensiven och ingen vet vad IS kommer att göra med våra flickor, med våra kidnappade män och söner.

– Jag har alltid fått veta att Amerika kan förstöra vilket land de vill på jorden på ett ögonblick. Varför har de då inte kunnat göra något åt IS på två år. Nu kanske det är för sent för mina döttrar, säger Gawré.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".