PostNords nya blåa postbil. Foto: Bertil Ericson/TT.
PostNords kan få problem. Foto: Foto: Bertil Ericson/TT.

Analytiker: Postnord i behov av lagändringar

"Man kan titta på Danmark"
1:49 min

Kraven på snabba postleveranser måste sänkas i Sverige om statliga Postnord ska undvika stora förluster framöver. Det anser kreditanalytikern Gabriel Bergin på Danske Bank Markets.

Han tror att det svensk-danska bolaget kan få stora ekonomiska problem om inte reglerna ändras i Sverige.

– Man kan titta på Danmark där det gjorts en del förändringar. Man har ändrat kraven på hur ofta och hur snabbt posten ska komma ut. Nu går det fortfarande med förlust där men det finns vissa ljuspunkter tack vare ändringarna, säger Bergin.

– I Sverige har vi inte alls sett samma förändringar av regleringarna och lagstiftningen på postområdet. En lösning skulle vara att justera samhällsuppdraget så att det blir mindre betungande.

I Danmark har dessutom portot på brev som ska vara framme nästa vardag höjts i två omgångar i år. Nu kostar det ungefär fem gånger så mycket som i Sverige. Det var nödvändigt att göra något i Danmark där förlusterna varit flera hundra miljoner kronor de senaste kvartalen, säger Gabriel Bergin på Danske Bank Markets.

– Finansiellt blöder företaget mest just nu i Danmark. Där har man sett en nedgång med kanske 70 procent i brevvolymerna de senaste 15 åren. Men Sverige är på väg åt samma håll, säger Bergin.

Han befarar att också Postnords svenska verksamhet kommer att gå med förlust i framtiden. Intäkterna i Sverige sjunker för varje kvartal eftersom det skickas allt färre brev och bolaget klarar inte av att dra ned på kostnaderna i samma takt.

Om kostnaderna sänks snabbt skulle det antagligen betyda sämre service och det skulle bli svårt för bolaget att klara samhällsuppdraget, tror Bergin. Därför måste kraven på Postnord i Sverige sänkas, anser han.

-Jag tror att det behövs ganska omfattande förändringar av det nuvarande regelverket för att möta volymfallet vi nu ser accelerera, säger Bergin som analyserar Postnord på Danske Bank Markets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".