Ett barn på en förskola leker med bokstavsknappar.
Kvinnorna har sina barn på förskolan och studerar svenska på samma gång. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ny språksatsning för kvinnor med utländsk bakgrund

För kvinnor som vistas länge i hemmet
2:17 min

Kvinnor med utländsk bakgrund, med låg utbildning och som vistats länge i hemmet har det särskilt svårt på arbetsmarknaden.

För att hjälpa den här gruppen kvinnor att börja studera svenska vill regeringen starta en rad olika projekt.

En sådan typ av projekt är den i Stockholm nystartade introduktionsförskolan.

På den nystartade Introduktionsförskolan i Rinkeby leker ett tjugotal kvinnor med sina barn och studerar svenska på samma gång. Det var för att nå kvinnor med utländsk bakgrund som vistats länge i hemmet som det här projektet startades.

Ansam från Irak berättar att hon under sina tio år i Sverige suttit hemma och inte gått SFI.

– Jag kan inte prata svenska. Jag har inte studerat i skolan utan stannat hemma med tre barn, därför har det inte blivit någon SFI, säger Ansam.

Kvinnor med utomeuropeisk bakgrund som vistats länge i hemmet är en särskilt utsatt grupp. Därför satsar regeringen särskilt på den här gruppen.

– Vi satsar stort på fler utbildningsplatser, kombinationer av grundläggande utbildning och yrkesutbildningar och svenska. Vi kommer också att inför ett nytt studiestartsstöd som just riktar sig till lågutbildade som många av de här kvinnorna är så det bli ekonomiskt bra villkor, säger Socialdemokraternas Ylva Johansson.

Även oppositionen har i sin budget lagt flera förslag.

Fatima på Introduktionsförskolan i Rinkeby välkomnar de politiska förslagen på åtgärder. För att sitta hemma i många år gör att du inte lär dig svenska och då kan du inte hjälpa dina barn med läxorna säger Fatima.

– Att sitta hemma är inte bra därför då lär du dig inte svenska, barnen har med sig läxor hem och läraren förklarar men du som mamma förstår inte vad som sägs.

Lennart Berglind är rektor på den närliggande Kvarnbyskolan. Även han ser en fara i att barn som är födda Sverige, men som varit hemma med sina mammor fram till skolstarten får en försämrad språkinlärning.

– Vi ser att en del elever som ska ligga på en sexårs nivå istället ligger på en två-, treårsnivå och det tar ju tid innan man kommer ikapp då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".