BIldmontage av däckspår i snön och en mekaniker som byter däck på bilverkstad.
För många bilister ställde snöovädret till problem. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT, Pontus Lundahl/Scanpix/TT

Snöovädret fick många att byta till vinterdäck

"Hektiskt när alla ska byta samtidigt"
6:05 min

Vintervädret med snö och ishalka kom oväntat tidigt i år. Flera bilolyckor har rapporterats de senaste dygnen och hos landets däckverkstäder har köerna för att byta till vinterdäck växt sig långa.

– Plötsligt märker alla att det blir vinter även i år. Det blev väldigt hektiskt när alla vill byta samtidigt, säger bilmekanikern John Beckselius.

I dag väntas solen titta fram igen på många håll i landet efter de senaste dagarnas snöoväder. Det plötsliga snöfallet fick fjällnäringen att jubla men för många bilister ställde ovädret till stora problem.

Flera bilolyckor har rapporterats de senaste dagarna och på landets däckfirmor har köerna för att byta vinterdäck växt sig långa.  

– Det blev väldigt hektiskt. Innan snön kom hade vi ungefär 30 bokningar per dag, i går hade vi 120 bokningar. Så det blev markant skillnad kan man säga, säger verkstadschefen och bilmekanikern John Beckselius.

En av de som väntat lite för länge med däckbytet är Daniel Vigenfors.

– Jag har ju gått och tänkt på det här i några veckor, som alla andra kanske. Men nu kände jag att det var dags, säger han.

Förra årets milda vinter kan ha spelat in i att många väntar med att skifta till vinterdäck, men för den som vill lära sig att bli bättre förberedd inför nästa års däckbyte finns några knep.

– Jag brukar säga att när första frosten kommer, alltså när ni behöver skrapa rutorna första gången, boka en tid så ni har den. Problematiken är när alla ska komma in och skifta samtidigt, säger John Beckselius.

– Innan allhelgonahelgen är ett bra tips. Rent statistiskt sett så är det oftast då det börjar bli halt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".