Närbild på Morgan Johansson.
Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen ska utreda limbofallen

Migrationsministern: De har gjort allt man kan begära
1:23 min

Regeringen har i dag tillsatt en utredare som ska se hur man kan minska antalet så kallade limbofall – asylsökande som ska, men inte kan, utvisas.

Det finns flera orsaker till varför ett utvisningsbeslut av en asylsökande i vissa fall inte kan genomföras.

Hemlandet kan vägra att ta emot personen. Eller så är den asylsökande statslös, och saknar hemland.

Utvisningen kan även stoppas på grund av medicinska eller humanitära skäl.

Regeringen har i dag tillsatt en utredare som bland annat ska kartlägga hur många asylsökande som befinner sig i den här typen av limbosituation, hur rättstillämpningen ser ut kring dessa fall, och vid behov presentera förslag på hur de ska minska.

 – Det handlar om människor som gjort allt man kan begära för att de ska lämna landet, men att det ändå inte går, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till Ekot.

– Vi vill undvika en situation där fler och fler hamnar i ett slags skugsamhälle, det vill säga går under jorden. Då kan eventuella åtgärder i den här frågan vara viktiga. Men grundhållningen vi har – att om du får ett avslag ska du lämna – där flyttar vi oss inte såklart, säger Johansson.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 september 2017. Särskild utredare blir Anna Lundberg, docent i mänskliga rättigheter vid Malmö högskola.

– Jag har i mina studier sett problematiken i vardagen, och vilka konsekvenser den får för den enskilde, säger Anna Lundberg till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".