Shoppande människor på Oxford Street i London.
Det brittiska pundet stärktes något efter beskedet. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP Photo

Lugnt på marknaderna efter brexit-besked

Marknaderna tog brexit-besked lugnt. Den brittiska börsen steg något.

– Är det här jordskredsreaktioner? Nej, det är det ju inte. Marknaderna hade detta på känn och räknade med att detta blir en långdragen process, kommenterar Kristian Åström, ekonomireporter på Sveriges Radio.

Domstolsbeslutet från the High Court i dag om att det brittiska parlamentet enligt författningen måste godkänna brexit togs emot med ganska stort lugn på marknaderna. Det brittiska pundet stärktes något och börsen i London och hade vid 11-tiden stigit marginellt.

Reaktionerna står hittills i stark kontrast med pundet och börsens fall efter brexit-omröstningen. Pundet har fallit med omkring 20 procent mot dollarn och cirka 10 procent mot den svenska kronan sedan omröstningen.

Den brittiska regeringen meddelade vid 11-tiden att den kommer att överklaga beslutet.

– Marknaden räknar med att överklagandet tar tid och leder till ett mjukare brexit, med mildare villkor för utträdet, säger Kristian Åström.

Ett utträde kommer att ta minst två år.

Beskedet är ett nederlag för premiärminister Theresa May, som hävdat att beslutet om brexit är ett "kungligt privilegium" - och att regeringen bestämmer i frågan, inte parlamentet.

Den svenska börsen stiger också något idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".