Gina Miller läser upp High Courts beslut i London på torsdagen.
Gina Miller läser upp High Courts beslut i London på torsdagen. Foto: Afp photo/Niklas Hallén.

Efter domen: Mjukare brexit väntar

Ekots ekonomireporter Kristian Åström om Brexit-beskedet
0:19 min

High Court i London har beslutat att bara parlamentet får sätta i gång brexit. Ett nederlag för premiärminister Theresa May, men pundet steg.

Domstolen High Court i London har beslutat att det är parlamentet, inte regeringen, som beslutar om formerna för brexit. Theresa May, Storbritanniens nya premiärminister, ville genomföra en så kallad hård brexit, med rejält uttåg ur EU.

Därmed väntas det bli en så kallad mjuk brexit, om domen står sig. En sådan linje öppnar för att behålla flera delar inom EU-samarbetet, enligt Staffan Sonning, Ekots ekonomireporter baseras i London.

Ett mjukare uttåg tros gynna brittiska företag. Därför jublade marknaden initialt, och pundet steg, efter beskedet.

– Londonbörsen är marginellt upp. Marknaden räknar med att beslutet kommer att överklagas och att det blir en långdragen process. Många sen antagligen en mjukare brexit som något positivt för brittiska företag, säger Ekots ekonomireporter Kristian Åström.

Men High Courts beslut kommer att överklagas och en långdragen process i frågan väntas. Högsta domstolen kommer att ta upp fallet den 5 december, uppger Reuters.

– Regeringen är besviken på domstolens beslut. Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröstning fastslagen i parlamentariska beslut. Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen, säger Storbritanniens minister för internationell handel, Liam Fox, i ett anförande i parlamentet, rapporterar Reuters.

FAKTA / High Courts beslut

High Court har avgjort vem som har rätt att åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget, det vill säga den formella process genom vilken Storbritannien meddelar EU sin avsikt att lämna unionen. Aktiverandet av artikel 50 sparkar i gång två år av utträdesförhandlingar.

Premiärminister Theresa May hävdar att beslutet är ett "kungligt privilegium" (royal prerogative), alltså att folket inte behöver tillfrågas och att beslutet ligger hos regeringen. Men målsägarna hävdar att parlamentet måste tillfrågas, då det handlar om att ta bort rättigheter som införts inom ramen för den lag från 1972 som reglerar Storbritanniens relation med EU.

De kräver att regeringen lägger fram ett lagförslag om brexit som parlamentet kan debattera och rösta om.

Källa: TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".