Ubaydullah Hussain pratar med sin försvarsadvokat John Christian Elden.
Ubaydullah Hussain pratar med sin försvarsadvokat John Christian Elden. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TT

Islamist nekar – misstänks ha rekryterat IS-krigare

Kan bli först i Norden att dömas för IS-rekrytering
1:19 min

I dag inleddes rättegången mot den profilerade islamisten Ubaydullah Hussain i Oslo. Han står inför rätta bland annat för att ha rekryterat personer till terrororganisationen IS, men Hussain nekar till de brott han är åtalad för, säger hans försvarare.

– Han nekar till att vara skyldig till det han är åtalad för, sa advokat John Christian Elden till norska tv:n NRK i morse.

Eldens klient är den 31-årige Ubaydullah Hussain som har varit talesman för den norska extrema islamistgruppen Profetens Ummah. När jag intervjuade Hussain för snart två år sedan gav han helhjärtat stöd för terrorgruppen IS våldsamma agerande i Mellanöstern. Han sa också att det långsiktiga målet för alla troende muslimer är att islam och dess sharialag ska dominera hela världen.

Nu riskerar Ubaydullah Hussain att bli den förste i Norden som döms för att ha rekryterat krigare till IS. En av dem som han, enligt åtalet, ska ha rekryterat är en norsk yngling som greps på Landvetter flygplats utanför Göteborg sommaren 2015. Enligt norsk säkerhetspolis var den då 18-årige mannen på väg mot Syrien för att ansluta sig till IS. Rekrytering till en terrorklassad organisation kan ge upp till sex års fängelse i Norge.

Ubaydullah Hussain står även inför rätta för flera andra brott, däribland att ha hjälpt flera IS-krigare med pengar och militär utrustning.

Rättegången i Oslo tingsrätt väntas pågå till den 16 december.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".