1 av 2
Bildmontage av en brittisk flagga, en EU-flagga och en väderprognos i en smartphone.
2 av 2
Brexit är ett allvarligt hot mot det europeiska vädercentret ECMF, med bas i Storbritannien. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT, Jonas Ekströmer/Scanpix/TT

Så kan Brexit ge sämre väderprognos

Forskningschef: Det är ett orosmoln
1:39 min

Väderprognoserna blir allt bättre. Men brexit är ett hot, säger Erland Källén, forskningschef på det europeiska vädercentret ECMWF i Storbritannien.

– Om Storbritannien bryter sig ur EU och bestämmer sig för att inte satsa på meteorologiskt samarbete heller, inom Europa, då måste vi flytta och vara i ett annat land. En flytt till ett annat land innebär ett väldigt avbräck för en organisation av den här typen. Det skulle kunna vara ett stort hot inför framtiden, säger Erland Källén.

Det mesta ser ganska ljust ut. Tack vare nya datorer och satelliter blir prognoserna allt bättre. Stormen Gudrun 2005 kunde man förutse ungefär två dygn i förväg. I dag hade man kunnat förutse Gudrun dubbelt så lång tid i förväg, med haft fyra dagars varsel. En förhöjd risk för ett kraftigt oväder kan man i dag se en vecka i förväg. Om fyra år, 2020, kommer meteorologerna att kunna förvarna om förhöjd risk för stormar och andra extrema väderhändelser två veckor i förväg.

– Då kan man förbereda sig bättre på de här extrema väderhändelserna. Det gör ju inte att undvika dem, stormen kommer förr eller senare. Men man kan till exempel avsluta verksamhet som skulle skadas mycket av en sådan här storm. Man kan hålla sig inne, man kan låta bli att ge sig ut på vägarna. Man kan över huvud taget vara bättre förberedd, samhället kan förbereda sig bättre, säger Erland Källén.

Men allt är inte frid och fröjd. Det europeiska vädercentret ECMWF, där Erland Källén är forskningschef, omfattar en rad europeiska vädertjänster, däribland svenska SMHI. Centret är baserat i Storbritannien. Brexit är ett allvarligt hot.

– Då tror jag inte att vi kommer att kunna få de här forskningsmedlen från EU i framtiden. Det är ett orosmoln. Men jag tror att på grund av den oerhörda samhälleliga betydelse som väderprognoser har kommer europeiska länder att fortsätta att samverka. Annars kan man inte göra prognoser för samhället, säger Erland Källén.

Relaterat

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".