239 människor döda på Medelhavet

1:19 min

Det har inträffat två nya fartygsolyckor med migranter och flyktingar i Medelhavet, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Minst 239 människor ska ha dött.

Än en gång har båttransporter haft dödlig utgång. Migranterna och flyktingarna som drunknar i Medelhavet blir bara fler och fler. År 2016 är redan mörkare än 2015.

Denna gång har minst 239 människor dött, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Två överlevande har förts till den italienska ön Lampedusa och de har berättat om gravida kvinnor, barn och ranka gummibåtar.

Igår dog 12 migranter i stormigt hav, uppgav italienska kustbevakningen. I söndags spolades 16 kroppar upp på en strand i Libyen. Förra torsdagen försvann åtminstone 90 migranter, uppgav den libyska flottan. Också då var det överlevande som kunde berätta hur många de hade varit och omständigheterna ombord.

Smugglarna kalkylerar kallblodigt. De tvingar ombord migranterna och flyktingarna på gummibåtar eller sjöodugliga farkoster, som har bensin som räcker ut till internationellt vatten. Där patrullerar olika EU-länders kustbevakning, vilka har till uppgift att rädda liv, men migranterna drunknar på löpande band.

Hittills i år har över 4 200 människor omkommit i båtolyckor enligt IOM, Internationella migrationsorganisationen. Det är redan många hundra fler än under hela året 2015.

På EU-nivå är nu strålkastarljuset helt riktat mot Afrika. Olika avtal förhandlas med länder som Niger, Mali och Etiopien bland andra för att de ska stoppa migranterna i utbyte mot pengar för utveckling och militär.
Alice Petren Migrationskorrespondent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista