Delad bild: Ola Rollén och en bild från Stockholmsbörsens datorskärmar.
Ola Rollén misstänks för att ha gjort aktieaffärer på grundval av viktig information som inte meddelats allmänheten. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix/TT, Fredrik Persson/Scanpix/TT

Hexagons vd släpps på lördag

"Efterforskningen fortsätter med full styrka"
1:41 min

Ola Rollén, vd för det svenska börsbolaget Hexagon, omhäktas inte utan får lämna häktet i Oslo senast på lördag. Ola Rollén misstänks för insiderbrott.

Ola Rollén greps i Stockholm och sitter häktad i Oslo sedan i lördags, den 29 oktober. Beslutet innebär att åklagaren inte anser att det finns någon risk för att han förstör bevis i fallet.

Ola Rollén är misstänkt för insiderbrott – alltså att ha gjort aktieaffärer på grundval av viktig information som inte meddelats allmänheten.

Rollén är delägare i företaget Greenbridge Partners som i sin tur köpte knappt 300 000 aktier i det norska företaget Next Biometric förra året. Strax efteråt blev det känt att den amerikanska datorjätten Dell blivit kund hos Next Biometrics. Då steg aktien snabbt. Värdeökningen var totalt cirka 30 miljoner svenska kronor för alla aktierna.

Ola Rollén säger enligt sin advokat att han handlat helt enligt börsens regler. I häktningsbeslutet står att Oslo tingsrätt anser att Ola Rollén är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet som kan ge mer än sex månaders fängelse.

Åklagaren Marianne Bender på ekobrottsmyndigheten i Oslo säger att även om Rollén släpps så fortsätter förundersökningen precis som förut.

– Efterforskningen fortsätter med full styrka nu efter att han är släppt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".