Delad bild. Theresa May och en brittisk flagga som vajar i vinden framför Big Ben.
Theresa May får inte lämna in utträdesansökan ur EU, har domstolen beslutat i dag. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT, Niklas Hallén/FP/TT
BREXIT

Domstolens besked om brexit ett nederlag för May

Premiärministern får inte lämna in utträdesansökan
1:45 min

Storbritanniens premiärminister Theresa May har lidit ett stort nederlag i dag. En domstol har beslutat att hon inte själv får lämna in ansökan om landets utträde ur EU – det är parlamentet som måste fatta beslutet.

– Mitt hängivna team och jag är överförtjusta att vi har kunnat vara en del i den här processen och har kunnat föra in lite förnuft, sa affärskvinnan och advokaten Gina Miller utanför domstolsbyggnaden i dag.

Uttalandet kom sedan rätten avgjort att premiärminister Theresa May inte får lämna in utträdesansökan ur EU, det måste parlamentet göra. Gina Miller är en av flera privatpersoner som anmält regeringen för att försöka agera utan stöd i konstitutionen. Domstolen gav i dag alltså dem rätt.

Regeringen har hävdat att Theresa May kan använda sig av det som kallas det "kungliga privilegiet" som ger regeringen möjlighet att agera själv i vissa frågor. Men domstolen säger att det inte gäller i det här fallet, eftersom det skulle innebära att en lag som stiftats av parlamentet upphävs – och för det krävs ett parlamentsbeslut.

Det här innebär att nya frågetecken reses kring hela brexitprocessen. En stor majoritet av parlamentsledamöterna var nämligen för att stanna kvar i EU. Regeringen har redan sagt att den kommer att överklaga beslutet till högsta domstolen.

Om högsta domstolen gör samma bedömning kommer förmodligen parlamentet inte att stoppa utträdet, det vore politiskt riskfyllt. Däremot finns det en stor möjlighet att parlamentet bara kommer att godkänna det som kallas för en "mjuk brexit", det vill säga ett utträde som innebär att Storbritannien på något sätt har kvar tillgången till EU:s inre marknad.

Frågan är om det alls är möjligt att få de övriga EU-länderna att gå med på en sådan uppgörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".