En flicka drar en väska som innehåller dunkar med vatten i Aux Coteaux, en stadsdel i Les Cayes, Haiti.
En flicka drar en väska som innehåller dunkar med vatten i Les Cayes, Haiti. Foto: AP/TT

Flera humanitära kriser i Haiti efter orkanen Matthew

Biståndsarbetare: Människor är i en ökande desperation
1:43 min

En månad efter att orkanen Matthew drog fram över Haiti står landet inför flera humanitära kriser. Det saknas mat och vatten och risken att koleran ska bryta ut och skörda fler liv oroar.

Håkon Skaug jobbar för biståndsorganisation Hoppets Stjärna och var på plats i Haiti för bara några dagar sedan.

– Människor är i en ökande desperation. En del har fått mat som kommer att räcka ett tag men det är fortfarande väldigt många som inte har fått någonting och som med tiden blir mer och mer desperata, säger han.

Det leder ibland till situationer där folk spärrar bilvägar för att plundra hjälpsändningar. Människor har inget att förlora när de är hungriga, enligt Håkon Skaug.

Orkanen Matthew tog inte bara hundratals människors liv, den förstörde också hus, boskap och åkrar – och med det maten – i det redan fattiga och politiskt instabila Haiti.

Närmare en och en halv miljon haitier är i desperat behov av stöd i form av mat, vatten och tak över huvudet.

Ett annat stort fokus för hjälporganisationerna just nu är att försöka förhindra att den fruktade koleran ska slå till i ännu större skala. Redan har 3 500 personer drabbats sedan den fjärde oktober då orkanen svepte in i landet.

Sjukdomen sprids med vatten och orsakar svåra diarréer som snabbt kan leda till död om ingen behandling ges. Håkon Skaug menar att det inte är särskilt svårt att förhindra men det behövs resurser.

– Medicinerna och vaccinerna finns. Det handlar om att få pengar för att få det här ut till de som behöver det, säger han.

Av alla pågående humanitära katastrofer runt om i världen är just den på Haiti bland de enklaste att lösa. Det handlar om pengar för mat, vatten och mediciner och då klarar man att lösa den omedelbara kris som finns, säger Håkon Skaug.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".