Byggkranar i solnedgång.
SKL vill att regeringen agerar snabbare för att få fram bostäder till nyanlända. Foto: TT

SKL: Bygg snabbare för nyanlända

"Ändringen måste kunna träda i kraft omedelbart"
1:31 min

Regeringen agerar inte tillräckligt snabbt för att få fram bostäder till nyanlända, tycker kommunernas och landstingens organisation SKL.

Ekot har rapporterat att regeringen vill göra det möjligt att bygga tillfälliga, flyttbara bostäder med lägre krav än dagens bostäder.

– Det vi är oroliga för, det är att man tänker sig att den här förändringen ska genomföras till halvårsskiftet nästa år. Vi menar att den här ändringen måste kunna träda i kraft omedelbart, mot bakgrund av att det är många kommuner som står där och stampar, säger Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på SKL.

Många kommuner vill snabbt bygga tillfälliga bostäder för nyanlända. Men tidigare i år slog Mark- och Miljööverdomstolen fast att Göteborgs stad hade brutit mot lagen när man använde tillfälliga bygglov för att bygga modulbostäder för nyanlända.

Det satte stopp för byggandet av tillfälliga bostäder i hela landet. Därför föreslår regeringen en ändring så att det ska bli lättare att bygga bostäder som står i högst 15 år.

Kraven på material och färg och form ska vara lägre än för vanliga bostäder.

Också kraven på tillgänglighet för rörelsehindrade ska vara lägre, enligt bostadsminister Peter Eriksson.

Men förändringen ska inte komma förrän sommaren 2017 och det är för sent, tycker Jan-Ove Östbrink. Under tiden får kommunerna ta till dåliga lösningar, säger han.

– Ett antal av våra medlemmar pekar nu på att man faktiskt tvingas tillgripa lösningar som man tidigare endast tyckte var acceptabla för asylsökande men som nu ska tillgripas för gruppen som faktiskt har fått besked om att de får stanna i Sverige, såsom hotellösningar, gymnastiksalar. Som kommunerna själva säger, mycket dåliga lösningar, säger Jan-Ove Östbrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".