Grupp beväpnade män.
Krigare från en rebellgrupp i Aleppo ber i en byggnad i utkanten av Aleppo på torsdagen. Foto: OMAR HAJ KADOUR/TT.

Ryssland vill att rebeller lämnar Aleppo

"De flesta litar inte på regimen och Ryssland"
1:58 min

Den syriska regimen och Ryssland har uppmanat de väpnade rebellerna att ge sig av från östra Aleppo under fredagen.

Enligt Ryssland ska flera vägar öppnas under en tillfällig paus i striderna så att rebeller och civila kan lämna staden. Rebellerna har avfärdat planen som oseriös. 

Ekot har ringt upp Ahmad Deiri som sitter i det styrande rådet i den rebellkontrollerade delen av staden.

– De flesta litar inte på regimens och Rysslands löften säger Ahmad Deiri, det är ju Ryssland som bombar oss. Är det då möjligt att de öppnar humanitära korridorer och övervakar säkerheten frågar han?

Han tycker att en evakuering i stället bör skötas av FN eller det han kallar "neutrala stater" som inte är inblandade i konflikten. 

Ahmad Deiri ingår i ett lokalt råd som styr den rebellkontrollerade delen av Aleppo och arbetar också på ett det brittiska företaget Adam Smith International som driver infrastrukturprojekt i Syrien.

Rebellsidan av Aleppo har varit helt avskuren och omringad av den syriska militären och dess allierade i flera månader. Nu försöker rebellerna bryta belägringen genom intensiv artillerield mot den västra delen av staden som styrs av den syriska regeringen.

FN-sändebudet Staffan de Mistura sa häromdagen att de civila Aleppoborna på bägge sidor har lidit tillräckligt. Ahmad Deiri tycker att det har blivit allt värre för de mer än 250 000 civila som finns på rebellsidan. 

– Det är en sorglig stad, säger Ahmad Deiri. Han beskriver stängda affärer, sönderbombade sjukhus och hur människor vandrar mellan olika kvarter för att försöka hitta en liten bit mat till sina barn.

Nästan allt saknas, priserna har stigit dramatiskt på socker, mjölk till barn, och blöjor går inte alls att få tag på. Det är också extrem brist på bränsle för att värma sig eller laga mat.

– Många slår nu sönder sina möbler för att elda med, berättar Ahmad Deiri.

Enligt Ahmad står Aleppoborna nu inför ett svårt val. De som flytt tidigare hamnar ofta i läger närmare gränsen där det är regn, lera och sträng kyla under vintern, medan de som stannar lever under beskjutning och mitt i förödelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".