Hög med flera svenska lokaltidningar.
1 av 4
Enligt Institutet för mediestudier finns i dag 35 kommuner som saknar både lokalredaktion och lokal gratistidning eller nyhetssajt. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Anders Gunnar, pensionerad lokalredaktör, Ydre.
2 av 4
Anders Gunnar, pensionerad lokalredaktör, Ydre. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
Anna-Karin Gustafsson, före detta lokalreporter, Ydre.
3 av 4
Anna-Karin Gustafsson, före detta lokalreporter, Ydre. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
Sven-Inge Karlsson (C), kommunalråd, Ydre.
4 av 4
Sven-Inge Karlsson (C), kommunalråd, Ydre. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio

Var åttonde kommun saknar kontinuerlig mediebevakning

I dag presenteras medieutredningen
1:44 min

Enligt nya siffror från Institutet för mediestudier saknar i dag var åttonde kommun i Sverige kontinuerlig journalistisk bevakning. En av dem är Ydre kommun i Östergötland.

I dag, måndag, kommer medieutredningens slutbetänkande, en utredning som bland annat haft i uppgift att titta på möjligheterna till allsidig nyhetsförmedling över hela landet.

– Överallt möter man folk: "Det står ingenting i tidningen, tror de inte att vi finns längre?" Och ryktesspridning går fort när det inte står i tidningen vad det var som verkligen hände, säger Anna-Karin Gustafsson som tidigare vikarierat som reporter i Ydre.

I den lilla kommunen i Östergötland på gränsen till Småland finns i dag ingen lokalredaktion, inte någon lokal nyhetssajt eller gratis nyhetstidning. När kommunalpolitikerna tog beslut om något som berör alla invånare, nämligen att höja kommunalskatten, var det ingen diskussion om det.

– Det hade inte stått ett ord om det innan i tidningen utan det slog bara ner som en överraskning. Folk vet inte riktigt vad som är anledningen till det. Hur kommer det sig? Varför ska vi höja skatten?, säger den pensionerade lokalredaktören Anders Gunnar.

Enligt nya siffror från Institutet för mediestudier, som ska publiceras i deras kommande årsbok, finns i dag 35 kommuner som precis som Ydre kommun saknar både lokalredaktion för någon av de traditionella medierna och lokal gratistidning eller nyhetssajt.

Det är var åttonde kommun. Istället har lokala Facebooksidor börjat spela en allt viktigare roll på många orter, enligt Gunnar Nygren som är professor i journalistik på Södertörns Högskola.

– Det är väldigt demokratiskt och bra på många sätt att den typen av forum har öppnat, och många kan vara med. Men medierna har också en granskande roll, och det ansvaret tror jag är svårt att lägga på en vanlig medborgare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".