Ett av länderna som drabbades i Västafrika var Liberia.
Ett av länderna som drabbades i Västafrika var Liberia. Foto: TT/AP

Så kunde ebolaviruset spridas så snabbt

Svenska forskaren: "Resultatet är mycket viktigt"
1:04 min

Ny forskning visar att ebolaviruset förändrade sig allt mer mot människor under epidemins utbredning som framför allt drabbade västra Afrika 2014, med 11 000 dödsoffer som följd.

Från att ha varit anpassat mot fladdermöss förändrades viruset allt mer till att angripa mänskliga celler visar två oberoende internationella forskningsrapporter som nu släppts.

Ali Harandi är docent på Sahlgrenska akademin och har forskat på vaccin mot ebolaviruset. Han välkomnar de nya forskningsrönen.

– Resultatet är mycket viktigt eftersom det kan förklara varför ebolaviruset blev så aggressivt i det senaste utbrottet jämfört med tidigare utbrott, säger Ali Harandi.

Under våren 2014 var ebolasmittan under kontroll i västra Afrika, men sedan hände något.

Viruset började spridas snabbare och i slutet av augusti betecknade WHO läget som ett "internationellt nödläge för folkhälsan".

Nu ger den nya forskningen några svar på hur viruset kunde få en sådan spridning. Det förändrade sig under epidemin för att lättare kunna angripa människor, i stället för fladdermöss som viruset först var anpassat till. Docent Ali Harandi igen om vad den nya forskningen kan leda till.

– Det kan få konsekvenser för hanteringen av framtida utbrott och vaccinutveckling. Flera studier behövs för att upptäcka effekterna av de rapporterade mutationerna i Ebola, säger Ali Harandi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".