Man
Regeringens utredare, tidigare kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Välfärdsutredning föreslår särskild prövning och vinsttak

Tidigare förslag anses otillräckliga
1:57 min

Utredningen om vinster i välfärden som lämnas till regeringen på tisdag avfärdar flera av de modeller om vinstbegränsning som partierna tidigare föreslagit.

Vid sidan av ett vinsttak på sju procent på investerat kapital vill välfärdsutredningen att de privata aktörer som vill driva välfärdsbolag ska gå igenom en särskild tillståndsprövning, erfar Ekot. 


Frågan om vinster i välfärden har varit stor i den politiska debatten under flera år. Partierna har föreslagit flera olika modeller för att begränsa vinsterna.

På tisdag kommer Ilmar Reepalus välfärdsutredning som har gått igenom de olika föreslagen.

Bland annat har han tittat på Socialdemokraternas förslag om att ha ett lägsta bemanningskrav i olika verksamheterna.

Ett annat förslag som har utretts är Vänsterpartiets om att välfärdsbolag ska drivas i SVB-form - det vill säga aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning.

Även Miljöpartiets ursprungsförslag har utretts. Det handlar om att skriva in i bolagsordningen att syftet med bolaget inte får vara vinst.

Men alla dessa avfärdas alltså.

Enligt Ekots källor tycker inte utredningen att något av dessa förslag är tillräckligt effektivt för att nå upp till regeringens och Vänsterpartiets överenskommelse om att välfärdsvinsterna huvudsakligen ska gå tillbaka till verksamheten.

Istället föreslår utredningen ett vinsttak på sju procent plus statslåneräntan på eget investerat kapital. Förslaget saknar i dag majoritet i riksdagen eftersom både Alliansen och Sverigedemokraterna är emot ett vinsttak.

Förra veckan föreslog i stället Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, en uppgörelse som baserade sig på helt andra förslag.

– Jag skulle gärna se en bred överenskommelse för att Sverige så snart som möjligt får på plats höga krav på kvalitet och hårda åtgärder mot den som sviker, säger Anna Kinberg Batra.

Vid sidan av ett vinsttak kommer utredningen att föreslå en tillståndsprövning av de privata aktörer som vill driva välfärdsbolag. Något regeringen hoppas ska vara enklare att komma överens med Moderaterna om.

Efter att utredningen presenterats kommer regeringen att ta ställning till om de ska lägga fram vinstbegränsningsförslag på alla välfärdsområden.

Enligt Ekots källor är det troligast att det kommer ett skarpt förslag på skolans område. När det gäller sjukhus och primärvård är det inte lika säkert.

Regeringen kommer att bjuda in samarbetspartnern Vänsterpartiet och Alliansen till samtal efter att utredningen presenterats på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".