Angela Merkel lyssnar på Horst Seehofer vid CSU-kongressen i november.
Angela Merkel lyssnar på Horst Seehofer vid CSU-kongressen i november. Foto: AP

Fokus på att Merkel inte är på plats

Djupaste splittringen i partiunionens historia
2:02 min

I München inleds under fredagen det konservativa partiet CSU:s partikongress.

Men när det som brukar kallas kristdemokraternas bayerska systerparti samlas, är allt fokus på den person som inte kommer att vara på plats. Angela Merkels frånvaro visar på den djupaste splittringen i partiunionens historia.

Relationen har visserligen alltid varit anspänd och det mer konservativa CSU, kristligt-sociala unionen, har alltid sett som sin uppgift att opponera sig mot sin storasyster CDU. Men aldrig tidigare har kritiken varit så massiv och så elak, säger Heribert Prantl, inrikeschef på tidningen Süddeutsche Zeitung i München.

Partiet anklagar Merkel för att bedriva en politik som främjar de högerpopulistiska krafterna. Det unga främlingsfientliga partiet Alternativ för Tysklands snabba framgångar hotar nu csu:s långvariga maktinnehav, med egen majoritet i delstaten Bayern.

Trots att antalet flyktingar som kommit till Tyskland redan har minskat drastiskt jämfört med de nära 900.000 som kom förra året, kräver csu en övre gräns vid 200.000 flyktingar per år i ett försök att dra undan stödet för AfD.

På flera punkter har flyktingpolitiken skärpts under det gångna året men en maxgräns är otänkbar för Merkel, som är fast övertygad om att rätten till asyl inte kan ha någon övre gräns.

Efter ett drygt år av ständiga och hårda attacker från Bayern mot förbundskanslern i Berlin syns ingen vilja att kompromissa inom csu.

– Jag står helt bakom vår partiledare Horst Seehofer, som vägrar att ge efter, säger förbundsdagsledamoten Daniela Ludwig. Vi har alltid tryckt på för en hårdare flyktingpolitik och det förväntas av oss i csu att vi fortsätter med det.

Inget av partierna vill ha en splittring eftersom det skulle försvaga dem båda. Men under hela efterkrigstiden har ingen fråga sargat deras union så svårt som flyktingpolitiken och spekulationerna är redan i full gång om hur de ska lyckas hålla ihop till förbundsdagsvalet nästa höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".