Melvin Samsom och Annika Bergquist
Sjukhusdirektör Melvin Samsom och tidigare verksamhetschef Annika Bergquist. Foto: Lorenzo Galassi/TT och privat
KALIBER

Omorganisation på nya Karolinska sjukhuset får stark kritik

"Jag är emot att bryta sönder befintliga strukturer"
2:32 min

Samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset nu förbereder sig för flytten till nya lokaler inför man en helt ny organisationsmodell, där klinikerna ska avskaffas. Det här har lett till frustration bland delar av personalen.

Annika Bergquist sade nyligen upp sig från sin tjänst som verksamhetschef på Gastrocentrum på Karolinska.

– Jag är väldigt emot att bryta sönder befintliga strukturer och genom åratal uppbyggda goda relationer och samband, vilket det finns en väldigt stor risk att man gör just nu, säger hon.

Annika Bergquist menar att sjukhusledningen har en teoretisk mall som allt ska passa in i och att man inte lyssnar på det behov som varje verksamhet har.

– Problemet, som jag ser det, är att man inte möter verksamheterna där de är, utan man skapar ett system och drar alla över en kam.

Förändringen bygger på en amerikansk managementteori som heter värdebaserad vård, och som i liten skala har prövats i Sverige, på exempelvis Sahlgrenska och Akademiska. Men på Karolinska går man betydligt längre och inför en helt ny organisationsmodell.

Klinikerna som är navet i de flesta sjukhusorganisationer upphör och vården ska organiseras helt annorlunda. Målet är att kompetensen följa patienten i högre utsträckning än i dag.

Det finns en oro för hur omorganisationen ska drabba både personal och patienter. Kritiken som framförts handlar också om toppstyrning och om att managementkonsulter får leda förändringsarbetet.

Även Birgir Jakobsson som var sjukhusdirektör fram till 2014 är orolig för utvecklingen på Karolinska.

– Att göra allt detta på en gång, samtidigt som man flyttar in i nya lokaler, ser jag som ett väldigt stort riskprojekt. Det är faktiskt det. Det är ju kanske den yppersta kompetens som Sverige har inom sjukvård, det är den vi spelar med nu, säger han.

Enligt nuvarande sjukhusdirektör Melvin Samsom är omorganisationen att komma till rätta med de brister som han ser i den nuvarande organisationen.

– Vi vet vilka problemen är med klinikerna, när vi pratar om en fragmenterad vård, vi kan inte riktigt förstå kvaliteten på hela vårdresan hos patienten och vi har dessa ständiga kostnadsfrågor.

En vård med dålig kontinuitet, svårigheter att mäta kvaliteten och återkommande problem med kostnader. Så beskriver han problemen med nuvarande organisation. Dessutom är lokalerna på nya Karolinska designade för en ny organisation, enligt Melvin Samsom. Om sjukhuset vi inte gör det här numåste det ändå göras senare, menar han.

– Så vi har beslutat inom ledningsgruppen, att detta är den bästa tiden för att ändra det.

Förra sjukhusdirektören, Birgir Jakobsson, håller inte med. När han 2012 inledde förberedelserna för Nya Karolinska gjorde han en helt motsatt bedömning.

– Jag var väldigt tydlig med det, att vi behåller klinikerna. Vi tänker inte göra en stor omorganisation. Det markerade jag redan från början, att vi gör inte det riskprojektet, säger Birgir Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".