Man håller ner en kvinnas arm mot en kudde.
1 av 2
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.
Marianne Ny. Foto: Roger Kiström/TT.
2 av 2
Marianne Ny. Foto: Roger Kiström/TT. Foto: ROGER VIKSTRÖM / TT

Överåklagare: Kan ha blivit felaktiga domar

Marianne Ny: Har i de enskilda fallen fått konsekvenser
1:39 min

Den dåliga kunskapen om sexuella handlingar i sömnen, sexsomni, kan ha lett till att män friats från våldtäkt felaktigt.

Ekot har granskat domar då män friats från våldtäkt eftersom mannen menar att han sov när han begick övergreppet – sexsomni.

I flera av domarna finns det direkt felaktiga resonemang om sexsomni, enligt ledande experter. Det kan ha fått stora konsekvenser, tror överåklagare Marianne Ny.

– Det har i de enskilda fallen fått konsekvenser, möjligen att det har blivit en felaktigt ogillande dom, säger hon. 

Felaktiga resonemang skulle alltså kunna innebära att män också har friats från våldtäkt felaktigt, tror överåklagare Marianne Ny.

Sammanlagt har Ekot granskat 18 fall från de senaste sex åren, då män som åtalas för våldtäkt hävdar att övergreppet måste ha skett i sömnen. Vid tio tillfällen frias mannen, och i fem av fallen frias mannen enbart utifrån att rätten anser att han kan ha sovit. För den som sover kan inte hållas juridiskt ansvarig för sina handlingar.

Men i flera av domarna finns alltså inget, eller mycket lite, som talar för att mannen faktiskt sov, enligt ledande experter på sexsomni.

Det tycker också Jerker Hetta som är den sömnforskare som hörts som expertvittne i flera av fallen.

– Jag vet åtminstone ett par av de fallen då jag har menat att det är inte sexsomni. Det finns inget som talar för det, utan de ska tvärt om vara ansvariga för handlingen. Men ändå har männen friats, säger han.

Samtidigt tycker Marianne Ny att kunskapsläget och likheten i hur de här målen behandlas i svenska domstolar har blivit bättre bara det senaste året.

Fast det var också i år som en 50-årig man friades från våldtäkt mot barn efter att en 13-årig flicka blivit gravid. Rätten ansåg att samlaget kan ha skett i sömnen. Även då vittnade Jerker Hetta om att det var osannolikt.

Marianne Ny håller med om att det fallet sticker ut.

– Det här avviker både från hur man behandlar sexsomnifrågan i andra mål och från situationen som är typisk när det gäller invändningen om sexsomni, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".