Polis i Turkiet spärrar av en gata som leder till HDP:s högkvarter i Ankara.
Polis i Turkiet spärrar av en gata som leder till HDP:s högkvarter i Ankara. Foto: AFP/TT

Rädsla i HDP efter nattens räd mot partiet

Partiarbetare: Det blir mer skrämmande för varje dag
2:12 min

Partiarbetare vittnar om att rädslan ökar efter nattens räd mot det pro-kurdiska partiet HDP. Samtidigt har minst åtta personer dödats efter en bilbomb i den kurddominerade staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Under nattens räd mot det pro-kurdiska partiet HDP i Turkiet har minst 12 parlamentariker gripits. De två partiledarna har också förts bort av polis.

Ebru Özdemir på det pro-kurdiska partiet HDP i Istanbul berättar på telefon för Ekot att rädslan ökar.

– Det blir mer skrämmande för varje dag, säger Ebru Özdemir som är ansvarig för en lokalavdelning av det pro-kurdiska partiet HDP i Sisli i Istanbul.

Hon väcktes i natt av ett samtal och fick veta att partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag gripits av polis, en rad parlamentariker har också förts bort.

HDP är Turkiets tredje största parti. Det var historiskt när ett pro-kurdiskt parti för första gången passerade spärren till parlamentet i juni 2015. Turkiska parlamentariker har tidigare haft åtalsimmunitet men efter en kontroversiell omröstning i parlamentet i våras så kan ledamöter nu straffas.

50 av 59 ledamöter från HDP utreds nu bland annat för att ha spridit terrorpropaganda för den kurdiska PKK-gerillan. Enligt Turkiets premiärminister handlar anklagelserna nu om att parlamentarikerna inte vittnat i dessa utredningar. HDP har på Twitter uppmanat omvärlden att reagera mot det de kallar "Erdogans kupp".

Ebru Özdemir är på väg till partilokalen när Ekot når henne. Hon var egentligen inte förvånad över att så många frihetsberövats.

– Även om vi väntat oss det här så är det fortfarande en chock, vi trodde inte att det skulle ske så här. De var ju i parlamentet hela tiden, de rymde inte, så varför måste det ske mitt i natten, undrar hon.

En videofilm visar gripandet av den ena partiledaren Figen Yuksekdag. En man säger till poliserna att "advokaten ska vara här om fem minuter. Bryt inte upp dörren är ni snälla".

Ebru Özdemir från HDP i Istanbul är rädd att ännu fler kommer att frihetsberövas. I dag kommer hon och andra att demonstrera, kanske genom en tyst sittande protest.

– Vi kommer inte att ta ett steg tillbaka, vi kommer att göra motstånd och kämpa för våra demokratiska rättigheter, säger Ebru Özdemir.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".