Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort fall för den svenska kronan

Publicerat fredag 4 november 2016 kl 12.40
"Det är hög tid för Riksbanken att tänka om"
(1:59 min)
Sveriges nya femkrona på en stapel med enkronor
Nu ligger kursen på nästan tio kronor för en Euro. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste veckan har den svenska kronan fortsatt försvagas kraftigt och i går kväll kom ytterligare ett stort fall.

Det var efter att vice riksbankschefen Per Jansson i går sagt att han gläds åt kronans fortsatta försvagning som kronan dalade ytterligare.

Andreas Wallström som är chefsanalytiker på Nordea delar inte Per Janssons positiva syn på utvecklingen.

– Nej, jag skulle vilja lyfta fram nackdelarna med den svaga kronan. Ofta framhålls ju att den svaga kronan hjälper industrin och exportsektorn. Men det innebär ju också en urholkad köpkraft för konsumenter och dyrare importerade varor för importörer generellt sett, men också för konsumenter som vill konsumera utomlands, säger Andreas Wallström.

De senaste åren har kronan försvagats kraftigt gentemot euron och just nu ligger kursen på nästan tio kronor.

Trots att svensk ekonomi gått bra har fallet alltså fortsatt och en faktor som spelar in i det här är Riksbankens penningpolitik, där det låga ränteläget pressat ner kronkursen vilket hjälper Riksbanken att nå inflationsmålet på två procent.

Anders Rune som är chefekonom på Teknikföretagen håller med om att den svaga kronkursen kan vara till gagn för exporten, men han tycker samtidigt att nackdelarna väger mycket tyngre än fördelarna.

– Du kan ju möjligen säga att det är lättare att tjäna pengar. Men vad vi talar om här är ju en dramatisk försämring av den svenska kronan på kort tid och det är inte till fördel. Det betyder ju i sak att det är få som vill hålla svenska kronor och det kan ju inte vara särskilt intressant att investera i ett land om man tror att det man investerar i relativt snabbt blir mindre värt, säger Anders Rune.

Andreas Wallström nämner även brexitomröstningen och det annalkande presidentvalet i USA som osäkerhetsfaktorer som haft effekter på marknader i hela världen.

– Svensk ekonomi har gått som tåget tidigare. Men hittills i år så finns det allt tydligare tecken på att ekonomin ändå bromsar in och till det så kan man också lägga att kronan allmänt sett är en valuta som går svagare i osäkra tider, säger han.

Enligt Wallström skulle kronan behöva försvagas med ytterligare fem procent om året de kommande åren för att Riksbankens inflationsmål ska kunna nås.

Men även om han tror att kronan kommer fortsätta försvagas det här året så spår han att den sedan kommer stärkas igen.

– Vår prognos är att kronan kommer förstärkas gradvis under nästa år. Däremot så är det svårt att se i närtid, i slutet av 2016 vad som skulle driva kronan mycket starkare. Vår bedömning är också att Riksbanken i december kommer lätta lite ytterligare på penningpolitiken och sänka räntan, vilket kommer bidra till att hålla kronan svag, säger Andreas Wallström.

Anders Rune på Teknikföretagen vill nu se en kursändring.

– Det är hög tid för Riksbanken att tänka om. Jag vill varna för en utveckling där kronan kastas kraftfullt fram och tillbaka, och just nu då kraftfullt nedåt. Detta skadar förtroendet för Sverige, säger Anders Rune.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".